Pelgulinna elanikud lähevad linna vastu kohtusse (10)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saalitäis rahvast ei leppinud Raimond Kaljulaiu ja Nelli Klikova seletustega selle kohta, miks on vaja süstlavahetuspunkt Paldiski maanteele kolida.
Saalitäis rahvast ei leppinud Raimond Kaljulaiu ja Nelli Klikova seletustega selle kohta, miks on vaja süstlavahetuspunkt Paldiski maanteele kolida. Foto: JUSS SASKA

Pelgulinna elanikele on Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse otsus kolida süstlavahetuspunkt aadressile Paldiski mnt 36 a vastuvõetamatu, mistõttu pöördutakse piirkonna huvide kaitseks kohtusse.

Eile õhtul Salme kultuurikeskuses toimunud Põhja-Tallinna halduskogu avalikul istungil lubas linnaosavanem Raimond Kaljulaid anda elanikele selgitusi, kuidas on planeeritud tagada arvukatest laste- ja haridusasutustest ning elumajadest ümbritsetud punkti piirkonnas turvalisus ja milliseid alternatiive on kaalutud.

«Sõnades dialoogile avatud linnaosavanem ei andnud enam kui kahe tunni jooksul ühtegi sisulist vastust, suheldes enam kui 60 küsimusi esitama tulnud mureliku linnaelanikuga üleoleval ja vastuvaidlemist mittesallival toonil,» nentisid elanike esindajad.

Pelgulinna seltsi kõneisiku Marko Vaigu sõnul pöördutakse kogu piirkonna huvide ja turvalisuse kaitseks kohtusse, sest linnaosavalitsuse lühinägeliku otsuse taga ei ole plaani, mis arvestaks kõigi linnaelanike huvidega.

«Raimond Kaljulaid on otsust kolida süstlavahetuspunkt aadressile Paldiski mnt 36 a esitanud kui halduskogu konsensuslikku otsust. Eilsel kohtumisel tuli väga selgelt välja, et see on vale ning mitmel halduskogu liikmel on tõsiseid kahtlusi probleemi lahenduse läbimõelduse osas,» ütles Vaik. «Me mõistame täielikult, et süstlavahetuspunktid Tallinnas on vajalikud, kuid me ei ole näinud ühtki kaugeleulatuvat ja kaalutletud plaani, kuidas seda probleemi lahendada nii, et sellel oleks tulemusi ka pikas perspektiivis.»

Kogukonna kõige põhimõttelisemale küsimusele, kuidas tagab linnaosavalitsuses lähikonna inimeste ja eelkõige laste turvalisuse, vastas Kaljulaid soovitusega otsida abi politseist ning Nelli Kalikova soovitusega mitte lubada lapsi ilma saatjata tänavatele.

«Muuhulgas leidis kinnitust, et kolimisotsuse teinud töögruppi ei kuulunud mitte ühtegi sotsiaalsfääri spetsialisti ega asjakohaste organisatsioonide või kogukondade esindajat.

Samuti ei ole linnaosavalitsus teinud sisulist tööd alternatiivsete lahenduste ega asukohtadega, millest mitmed väärivad kogukonna hinnangul väga põhjalikku kaalumist,» väitsid süstlavahetuspunkti vastaste esindajad.

Samuti viidati, et linnaosavalitsus on teinud erinevaid pakkumisi erapindade rendile võtmiseks avalikes kinnisvarakuulutustes väljatoodud soovitud tavahindega. Sellest aga ainuüksi ei piisa väitmaks, et erapinna leidmiseks on kasutatud kõiki mõistlikke võimalusi. Näiteks tehtud ettepanekuid täiendavate ebamugavuste rahaliseks kompenseerimiseks.

Süstlavahetuspunkti kolimise vastase petitsiooni ühe koostaja, Lars-Erik Hioni sõnul ei saa teatavaks saanud täiendavat informatsiooni pidada rahuldavaks.

«On selge, et kolimisotsus tuleb peatada, tagades samaaegselt süstlavahetusteenuse tõrgeteta töö. Mistahes teise ajutise asukoha puhul peab olema samuti täidetud inimeste põhjendatud ootus turvalisusele,» ütles Hion. «Aprillis lubas linnaosavanem, et kui süstlavahetuspunktile paremat asukohta ei leita, kolitakse see linnaosavalitsuse ruumidesse. On päevselge, et laste- ja haridusasutustest ning kortermajadest ümbritsetud Paldiski mnt 36A ei ole parem alternatiiv kui Erika tänav.»

Halduskogu liige Yoko Alender tuletas linnaosavanemale meelde, et kokku on küll lepitud vajaduses Erika tänaval asunud süstlavahetuspunkt probleemide tõttu sulgeda, kuid ei ole võimalik väita, et kõik halduskogu liikmed on veendunud tehtud kolimisotsuse läbimõelduses.

Halduskogu liikme Leena Kivisilla ettepanekule süstlavahetuspunkti kolimist puudutava otsuse jõustamine peatada ja parema lahenduse leidmiseks kokku kutsuda laiapõhjaline spetsialistidest ja kogukondade esindajatest koosneb töögrupp, vastas Raimond Kaljulaid keeldumisega ja soovitusega pöörduda hagiga kohtusse.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles