Kinnisvaraspetside arvamusi: milline võiks olla Tallinna peatänav? (1)

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru tänav nägi välja nii puhas, nagu oleks lumesadu sealt mööda läinud.
Viru tänav nägi välja nii puhas, nagu oleks lumesadu sealt mööda läinud. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna Linn ja Eesti Arhitektuurikeskus korraldavad Tallinna peatänava visioonikonkursi, mille eesmärk on luua Tallinna südalinna kaasaegne linnaruum. Ent kas peatänav peaks olema Viru tänav, Estonia puiestee või hoopis Narva maantee?

Tallinn plaanib Eesti 100. sünnipäevaks teha Narva maanteest jalakäijate peatänava, kuid 1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul sobiks selleks linnaehituslikult palju paremini paralleelne Estonia puiestee.

Martin Vahteri sõnul ei võimalda Narva maantee olemasolev hoonestus rajada jalakäijate tänavale vajalikke kohvikuid, poekesi ja muid istumiskohti. «Narva maantee on surnud piirkond, see on pigem vähese päikesevalgusega tolmune tuulekoridor.»

«Peatänav toimib siis, kui seal on inimestel midagi teha. Narva maanteel on kaks hotelli, millest tavainimesel kasu pole. Ka Viru keskus on ilmetu akendeta karp, mille ümber elu koondama hakata on lootusetu. Selleks, et hooned tunduks hubasena, peavad fassaadid olema liigendatud ja klaaspindadega. Narva maantee selles piirkonnas vabu krunte pole ja mõnusat kohviku-elukeskkonda sinna rajada ei saa,» rääkis Vahter.

Martin Vahteri hinnangul pakub Estonia puiestee jalakäijale rohkem võimalusi. «Estonia ja Rävala puiesteel saaks Solarisest LHV majani luua jalakäijatele hubase oaasi, kus on ajaveetmiseks suurte akendega äripinnad. Rävalas on juba praegu olemas lai ja päikesepoolne jalakäijate tsoon.»

Samuti moodustuks Tammsaare pargist ja Teatri väljakust tema hinnangul ühendatud tervik. «Teatri väljak on praegu lihtsalt kole parkla, kuid ajalooliselt on see olnud ilus ja populaarne park,» lisas Vahter.

Vanalinn tallinlastele

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütiku Risto Vähi arvates tooks ideaalne kesklinnaruum hoopis vanalinna tallinlastele tagasi. «Miks punnitada mingit uut peatänavat, kui meil on see Viru tänava näol tegelikult olemas? See on natuke kurb, kuidas niisugune keskkond on turistidele peaaegu ära antud ning mida paljud ei võtagi enam osana «päris» Tallinnast,» leiab ta.

«Tegelikult on kogu vanalinn ideaalne, tihe linnaruum, kus on olemas esimese korruse äripinnad. Just see, mis toob inimesi linna. Võrratu keskkond, kus võiksid kõrvuti toimetada kohalikud ja külalised. Koht, kus ajada igapäevaseid asju, meeldivalt aega veeta ning öösiti tantsimas käia,» arvab Vähi. «Siis on nii, et me tallinlastena tunneme päeval, et ohh, see on meie linn ja me teeme siin asju. Ning külalised vaatavad, et lahe keskkond, saades ise osa kohalikust, mitte turistide elust.»

«Tõsiselt peab tegelema kindlasti liikluskorralduse ja jalakäijasõbraliku linnaruumi loomisega. Kuid ma küll ei tahaks, et oleks  turistide vanalinn ja siis mingi kohalike peatänav paari üsna ilmetu kaubakeskusega, nendib ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles