Telliskivi Selts ja Pro Kapital sõlmisid Kalasadama osas rahulepingu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalarand.
Kalarand. Foto: Liis Treimann

MTÜ Telliskivi Selts ja AS Pro Kapital Eesti allkirjastasid reedel rahulepingu, millega loobutakse edasisest vaidlemisest Tallinna Kalasadama ümbruse detailplaneeringu teemadel.

Pro Kapital ja Telliskivi Seltsi teatel on arutelude tulemusena muutunud detailplaneering selgemaks ja olulistes küsimustes mõlema poole huvidega arvestavamaks. Planeeringu lahendust on täpsustatud peamiselt liivaranna kaitsmise osas, mille tähtsust elukeskkonnale planeering kinnitab.

«Pärast augustis toimunud detailplaneeringu avalikustamist oleme leidnud Kalaranna põhiväärtuste ja liivaranna tuleviku määramiseks selge sõnastuse,» ütles Toomas Paaver Telliskivi Seltsist.

Tema sõnul on väga oluline see, et linn kõrvaldas dokumentidest lõpuks vastuolud. «Ainukeseks erimeelsuseks oli jäänud avaliku pöördumise soov avaliku rannaala suurema laiuse järele. Kitsama rannaga tuli leppida, sest isegi kui omanik ehk Pro Kapital oleks leebunud, pidanuks linn laiema avaliku ruumi ka vastu võtma. Kuna linn on järjekindlalt väljendanud selle soovi puudumist, ei ole mõtet meil Pro Kapitaliga pidada formaalseid vaidlusi, mis ei saa kuhugi viia. Otsustajaks ja vastutajaks on paratamatult Tallinna linn,» rääkis Paaver. 

Ta lisas, et järgmisena on tähtis, et Pro Kapital korraldaks Kalaranna arhitektuurivõistluse korrektselt ning et seal leitaks liivaranna tuleviku jaoks linnarahvale sobiv lahendus.

«Teekond on olnud väga pikk, emotsioone ja tuliseid vaidlusi on olnud ehk liigagi palju, kuid see näitab ka seda, kuivõrd oluline ja hingelähedane on see ala tallinlastele,» kommenteeris kokkulepet Allan Remmelkoor, Pro Kapital Eestist.

Remmelkoor rääkis, et on pika protsessi käigus nõustunud mitmete täpsustustega ning võtnud arvesse ka uusi esitatud ettepanekuid, et vähendada kohalike elanike hirme ala tuleviku osas. «Kalasadama planeeringu näol on kindlasti tegu ühe täpsemini reguleeritud ning detailsema planeeringuga, mida Tallinnas menetletud. Tunneli lõpust paistab nüüd valgust ja väga loodan, et saame peatselt alustada järgmist etappi ning asuda koostöös Eesti Arhitektide Liiduga välja töötama juba arhitektuurikonkursi tingimusi.»

Kokkuleppe põhjal rajab Pro Kapital pärast detailplaneeringu kehtestamist ja jõustumist uued väravad mereäärele juurdepääsuks Kalaranna tänava ülekäiguradadelt Vana-Kalamaja tänava lõpu lähedalt ning Jahu tänava pikenduse trepi läheduses.

Telliskivi Selts lepib Tallinna linnaplaneerimise ameti kavandatud rannaala laiusega ja ehitusõiguse suurusega. Selts kinnitab, et pärast avalikku väljapanekut täiendatud detailplaneering selgitab piisavalt, et sellega ei kavandata rannalõigu sulgemist.

Kokkuleppe sõlmimine tähendab, et Kalaranna rannalõiku saab edaspidi sulgeda üksnes ehitusperioodiks ehitustegevuseks vajalikus mahus. Pärast detailplaneeringu kehtestamist korraldab Pro Kapital heade tavade kohase avaliku arhitektuurivõistluse Kalasadama alale terviklahenduse leidmiseks, mis sisaldab nii hoonestuse kui ka avalike teede ja liivaranna lahendust. Piirdeaed likvideeritakse lõplikult pärast ehitustegevuse lõppemist.

Kokkuleppe ühe osana palusid Pro Kapital ja Telliskivi Selts liige Teele Pehk kompromissleppega lõpetada ka Harju maakohtus menetluses oleva tsiviilasja.

Tallinna Kalasadama ümbruse detailplaneeringu järelevalvemenetlus kruntide positsioon 15, 16 ja 40 osas, mis on tulevane mereäärne rannapromenaadi ala ning elamukrunt, jätkub Harju maavalitsuses. Harju maavanem peaks esitama oma seisukoha detailplaneeringu vastavuse osas kehtivale seadusandlusele lähiajal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles