Savisaar: mind õhutati jätkama kontakte Vene poolega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar pressikonverentsil.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar pressikonverentsil. Foto: Priit Simson

Tallinna linnapea Edgar Savisaar avaldas täna linnavalitsuse pressikonverentsil pettumust, et kaitsepolitsei eileõhtusele raportile pole lisatud kapo juhi Raivo Aegi ja Savisaare vestlust. Savisaare väitel õhutati teda kontakte Vene poolega jätkama.
 

«Mind õhutati jätkama kontakte Vene poolega,» sõnas Savisaar, täpsustamata, kes õhutas.

Savisaar lisas, et täna hommikul jõudis ta kapo raporti läbi lugeda ja tal on hea meel, et ettekanne toetab tema sõnu.

«Kapo on minu poolel,» sõnas ta.

Savisaar toonitas ka, et inimesed saavad tekstist tõenäoliselt erinevalt aru.

«See ongi selle ettekande nõrk koht, teie loete ja leiate seal üht ja küsite, et kas peaks tagasi astuma. Mina loen ja leian teist ning alustasingi sellest. See on ettekande kõige nõrgem küsimus – ta on poolik ja ei sisalda tõestusi ning võimaldab mitmeti tõlgendada,» selgitas ta.

Savisaar lisas, et ta tahaks raportist mõnda asja meelde tuletada ja tõi esile seal mainitud asju, mis puudutasid vestlusi kiriku rahastamisest.

«Kuigi jutt oli selgelt ja ainult Lasnamäe kirikust, siis ikkagi lindistati – kiriku ehitamist peeti julgeoleku ohuks,» sõnas ta.

Siiski avaldas Savisaar soovi, et kuna tegemist on tõsise asjaga, tuleb endiselt kõik tõendid avalikkuse ette tuua.

«Mina nimetaksin dokumenti öö varjus kergel käel kokku pandud paberiks, mida minul on raske tõsiselt võtta.»

Erakonnakaaslase Kalle Laaneti arvamusele, et Savisaar peaks juhtivatelt kohtadelt lahkuma, vastas linnapea: «Mis puutub erakonda, siis otsustab erakond. Mis puutub linnapead, siis keskfraktsioon ja rahvas on mind linnapeaks teinud ja nemad saavad otsustada, kes neid edaspidi juhib – nii linnas kui ka üldse,» sõnas ta.

Kui ajakirjanikud jätkasid Savisaare võimaliku tagasiastumise kohta küsimist, vastas ta: «See ongi selle ettekande nõrk koht, teie loete ja leiate seal üht ja küsite, et kas peaks tagasi astuma. Mina loen ja leian teist ning alustasingi sellest. See on ettekande kõige nõrgem küsimus – ta on poolik ja ei sisalda tõestusi ning võimaldab mitmeti tõlgendada.»

Edgar Savisaar ei soovinud pikemalt kommenteerida sotside võimalikku lahkumist Tallinna koalitsioonist.

«Ma tuletan meelde, kuidas sotsid tulid – nad olid riigi koalitsioonist lahkuma sunnitud ja võtsime endaga koalitsiooni ja ootasime, et toetavad riigikogu valimistel meid ja meie lähedasi seisukohti,» sõnas Savisaar. «See, mis otsusele sotsid täna jõuavad, on nende teha. Meie oleme huvitatud koalitsiooni jätkamisest, kuid pall on nende väravas.»

Täna veidi pärast kella 12 algas Solarise keskuses Tallinna linnavalitsuse igakolmapäevane pressikonverents, kuid alustuseks ei saanud sõna sugugi mitte linnapea.

Esimesena sai sõna Georg Pelisaar, kes tutvustas Tallinna TV reklaami hinnakirja ja tema sõnul on oodatud kõik huvilised. «Nuusutame turgu ja loodetavasti on huvi,» sõnas ta.

Seejärel anti sõna Merike Martinsonile, et rääkida tervishoiust ja arstiabi korraldusest.

«Iga kodanik, kui märkate kõrvalisse kohta jäänud inimest, teatage kiirabile või politseile, oleme juba sellel aastal niimoodi mitme inimese elu päästnud,» väitis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles