Kutseri kabinetivaikuses sündinud: Venemaa võiks olla Eesti Nokia (1)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Kutser
Priit Kutser Foto: Raepress

Priit Kutseri viimaseks mõtteavalduseks Põhja-Tallinna linnaosa asevanemana jäi «Põhja-Tallinna Sõnumid» veebruari numbris avaldatud arvamuslugu «Venemaa võiks olla Eesti Nokia».

Oma arvamusartiklis kirjutab Priit Kutser, et valitsus on kulutanud miljoneid eurosid maksumaksja raha riigi, rahva ja kultuuri tutvustamiseks võõrriikides. «Samas on valitsus hüljanud aastasadadega sissetöötatud turu, Venemaa ja eeskätt Peterburi, mis tooks Eestisse sadu miljoneid eurosid ja seda igal aastal,» leiab asevanema kohalt lahkuma pidanud Kutser.

«Neevalinnas elab ca viis miljonit inimest, mis on neli korda rohkem kui Eestis. […] Kergekäeliselt on kõrvale lükatud sisuliselt siinsamas paiknev metropol, maailmalinn. Meie regioonis on Peterburi ainus tõeline suurlinn, temast suurem on vaid 12-miljonilise elanikkonnaga Moskva,» jätkas Kutser.

Tema sõnul on Eesti kaup Venemaal hinnas – olgu selleks «Vana Tallinn» või kohalik suitsuvorst. «Meid tuntakse ja teatakse ning seda reklaamimatagi. Eesti «bränd» on Venemaal küll kõvasti kahjustada saanud, aga usutavasti annab olukorda veel päästa,» leiab Priit Kutser.

«Eesti toiduainetööstus saaks ainuüksi Peterburi turu najal õdusalt ära elada, mis eeldaks mõistagi normaalseid riikidevahelisi suhteid. Kui Venemaa on keeruline, siis käige välja mõni kerge turg?» küsib Priit Kutser lugejatelt.

Paneks käima kiirrongi

Tema hinnangul peab Eesti balansseerima lääne ja ida vahel, «võttes mõlemalt just eesti rahva heaks vajaliku, mitte müües end ühele või telsele poolele maha».

Kutser tutvustaks Eestit venelastele veelgi rohkem. Paneks käima Tallinna ja Peterburi vahel regulaarse kiirrongi, mis ei peatuks isegi piiril. «Passikontroll tehakse ära sõidu ajal!» Sõit võiks kesta maksimaalselt kolm tundi.

Samuti tuleks Kutseri arvates hakata väljastama kiirviisasid jõulude ja aastavahetuse paiku. Tingimusel, et idaturist näitab ette tasutud broneeringu mõnes Eesti majutusasutuses.

«Eesti ei pea igal sammul Venemaale hambaid näitama ja saba jalge vahel urisema. Venemaad see ei muuda, aga Eesti majandus kannatab. See arulage mäng käib meie rahva heaolu ja tuleviku arvelt,» lõpetab Priit Kutser.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles