Ingrid Rüütel räägib Merefoorumil soorollidest Kihnu kultuuris

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Rüütel.
Ingrid Rüütel. Foto: Eesti Meremuuseum

Seoses alanud merekultuuriaastaga alustab Eesti Meremuuseumis uus Merefoorumite sari, mille esimene foorum toimub 2. veebruaril kell 18 Lennusadamas. Külaliseks on folklorist Ingrid Rüütel ning teemaks soorollid Kihnu kultuuris.

Uue aasta esimese poole Merefoorumid on seotud Merekultuuriaasta temaatiliste lainetega. Et esimene neist käsitleb pärandi- ja kultuuriteemasid, räägitakse ka Merefoorumitel inimese ja mere suhetest. Juttu tuleb nii ainelisest kui vaimsest kultuuripärandist, mis hõlmab endas nii eluviisi, müüte kui traditsioone.

Kihnus on oma keel, huvitavad kombed ja traditsioonid. Ainsana Eestis kantakse seal igapäevaselt rahvarõivaid, peamiselt naiste poolt, kes ongi sealse kultuuri peamised hoidjad. Meeste osaks on merel käimine või mõni muu töö kodust kaugemal. Kihnu naised on õppinud pea kõikide koduste ja maapealsete töödega ise hakkama saama ning isegi tööst lõõgastumiseks ei vaja nad tingimata mehi ning on harjunud just omavahel kohalikke tantse tantsima.

2. veebruaril on Merefoorumil külas folklorist Ingrid Rüütel, kes on põhjalikult uurinud Kihnu kultuuri ja lisaks teadusartiklitele kirjutanud mitmeid raamatuid. Alles hiljuti jõudis raamatupoodidesse «Kihnu tantsud», mille on Rüütel kirjutanud kahasse Sille Kapperiga. Pärimustantsud on osa kihnlaste elust ning identiteedi tähtis faktor, eriti naiste jaoks. Üks raamatutest on «Naised Kihnu kultuuris», milles käsitletakse eri sugupoolte rolle Kihnu kultuuris.

Merefoorumil räägitakse sellest, kas tänagi on saarel soorollid veel selgelt paigas. Kuidas hoitakse vanu traditsioone ja pärimust ja kuidas on kohanetud uue aja vajadustega? Kuidas on muutunud Kihnu kogukond ajal, mil kaluriküladest on saanud turismikülad?

Merefoorum on kõigile tasuta, algusaeg kell 18. Kogunemine Lennusadama kassa juures. Lisainfo ja registreerimine Lennusadama veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles