Kaheksa kuud Tallinna suurõnnetusest: kriminaalasi prokuratuuris, kas jõuab ka kohtusse?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mullu mais Tallinnas Tartu maantee ja Kreutzwaldi tänava ristmikul juhtunud 15 kannatanuga suuravarii uurimine on väldanud pikka aega. Tänaseks on politsei saatnud kriminaalasja prokuratuuri ning viimane otsustab lähinädalatel, kas suurõnnetus jõuab ka kohtusse.

«Eelmise aasta mais Tartu maantee alguses toimunud liiklusõnnetuse asjaolude välja selgitamiseks alustati kohe pärast juhtunud kriminaalmenetlust. Tänaseks on politsei kogunud kõik vajalikud tõendid ning saatnud kriminaalasja prokuratuuri,» selgitas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas praegust seisu.

Lähinädalatel, pärast toimikuga tutvumist, võtab prokurör vastu otsuse menetluse edasise käigu kohta. Antud juhul on mitu varianti - kriminaalasi võidakse täpsustusteks tagasi saata politseisse, asi võib jõuda kohtusse või kriminaalmenetlus lõpetatakse.

Mullu septembris, seejärel, kui kõik tunnistajad ja kannatanud olid üle kuulatud, esitati liiklusõnnetuse põhjustamises kuriteokahtlustus BMW roolis olnud 22-aastasele Gregorile, kellel tuvastati ka alkoholijoove.

Tallinnas Tartu maantee ja Kreutzwaldi tänava ristmikul õnnetusse sattunud Mercedes-Benz (ees vasakul) ning suuravarii põhjustanud BMW (paremal tagaplaanil). Autor:
Tallinnas Tartu maantee ja Kreutzwaldi tänava ristmikul õnnetusse sattunud Mercedes-Benz (ees vasakul) ning suuravarii põhjustanud BMW (paremal tagaplaanil). Autor: Foto: Martin Ilustrumm

Toksikoloogiaekspertiis näitas, et juhil tuvastati alkoholi veres mõnevõrra üle seaduses kehtestatud piirmäära (0,55 mg/g - toim.), kuid tegu ei olnud kriminaalse joobega. Liiklusseaduse kohaselt võib inimese veres olla kuni 0,2 mg/g alkoholi, joobeseisund on inimesel aga siis, kui tema veres on alkoholi 1,5 mg/g või rohkem. Narkootilisi aineid juhi organismist ei leitud.

Kallas ütles, et prokuratuur ei ole BMW juhi suhtes tõkendite kohaldamist taotlenud. «Tõkendi kohaldamist on võimalik kohtult taotleda vaid juhul, kui on alust arvata, et isik võib jätkata kuritegude toimepanemist või hakata kõrvale hoidma menetlusest,» märkis ta.

16. mail juhtunud suurõnnetuses osales täpsustatud andmetel kokku 15 inimest ja kaks sõidukit. Sündmuskohalt toimetati haiglasse 13 inimest, üht vigastatut kontrolliti kohapeal ning üks pöördus hiljem ise haiglasse. Õnnetuses sai raskelt vigastada kolm täiskasvanut.

Mööda Tartu maanteed linnast väljuval suunal liikunud Gregori juhitud sõiduauto BMW põrkas kokku Lastekodu tänava poolt Fr. R. Kreutzwaldi tänavalt vasakpööret sooritanud sõiduautoga Mercedes-Benz, mida juhtis 42-aastane Eve.

BMW juht ja selles viibinud kaasreisijad, kaks 17-aastast tüdrukut toimetati Põhja-Eesti regionaalhaiglasse ning 20-aastane Kristo pöördus ise hiljem Ida-Tallinna keskhaiglasse. Mercedes-Benzi juht ja selles viibinud kaasreisijad, 15-aastane tüdruk ning 41-aastane Heiki viidi Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, 51-aastane Peeter Lääne-Tallinna keskhaiglasse ning 10-kuune poiss Tallinna lastehaiglasse. Ohutussaarel viibinud Oleg, Helen ja Galina toimetati Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, 4-aastane poiss ja 9-aastane tüdruk viidi Tallinna lastehaiglasse. 

Videorekonstruktsioon Eksperdid: kesklinna suuravarii põhjustanud BMW sõitis ligi 100 km/h

Juhtunu asjaolude väljaselgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi 422 alusel, mis käsitleb sõidukijuhi poolt liiklusnõuete rikkumist, kui sellega on ettevaatamatusest tekitatud raske tervisekahjustus. Juhti võidakse karistada kuni viieaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles