Klandorf: linna tänavapuhastusfirma loomine ei ole otstarbekas

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumeuputus Õle tänaval.
Lumeuputus Õle tänaval. Foto: Tairo Lutter

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi hinnangul on linna lepingupartneriteks olevad tänavapuhastusfirmad oma tööga rahuldavalt või isegi hästi hakkama saanud ja munitsipaaltänavapuhastaja järele pole mingit vajadust.

Klandorfi sõnul tõuseb harvadel lumerohketel talvedel perioodiliselt päevakorda linnale kuuluvate tänavapuhastusfirmade loomine lootuses, et linnale kuuluv ettevõte tagaks parema puhastuskvaliteedi kui erafirmalt ostetud teenus, vahendas linnavalitsuse pressiteenistus.

2009. aasta märtsis moodustati  komisjon, kelle ülesanne oli analüüsida linna äriühingu asutamise vajalikkust jäätmeveo ja tänavapuhastuse korraldamiseks ning teostamiseks.  Komisjoni ülesanne oli võrrelda jäätmeveo ja tänavapuhastuse korralduse olemasoleva süsteemi ja asutatava linna äriühingu või asutuse positiivseid ja negatiivseid aspekte. Teemat analüüsisid põhjalikult kommunaalamet, keskkonnaamet ja mitmed erafirmad. Komisjon jõudis seisukohale, et linnaettevõtte rajamine ei võimalda sama raha eest saada kvaliteetsemat teenust ega täita eeldust, et linnaeelarvest tänavapuhastusteenuse osutamiseks tehtavad kulutused jäävad samaks. Komisjoni liikmed esitasid üksmeelselt linnavalitsusele ettepaneku jätta otstarbekuse kaalutlusel tänavapuhastusega tegelev linna äriühing asutamata.

Tallinn sõlmis 2015. aasta oktoobris lepingu tänavate puhastamiseks seitsmeks aastaks  firmadega Tänavapuhastuse AS,  Jaaksoni Linnahooldus OÜ ja N&V OÜ (senine TEHO).

Lepingute sõlmimisele eelnes hange, kus kolmes puhastuspiirkonnas esitas pakkumuse kolm ja kahes piirkonnas neli firmat. Hangete tulemusena sai kommunaalamet pakkumused allapoole etteantud eeldatavat maksumust. Kokku maksab linn seitsmeaastase perioodi jooksul tänavapuhastajatele üle 66 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles