Viimsi kahtlustab haldusfirma juhti maa väärtusest odavamas müügis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereäär Viimsi vallas.
Mereäär Viimsi vallas. Foto: Laura Oks

Praeguseks ametist kõrvaldatud munitsipaalettevõtte Viimsi Haldus OÜ juhatuse esimees Madis Saretok müüs Viimsi vallavanema Alvar Ildi sõnul Haabneeme küla kinnistu maha 150 000 euroga, kuigi tegelikult oli selle väärtus ligikaudu 2 miljonit.

«Piltikult öeldes müüdi maha vallale kuuluv vara, 2 hektarit maad keset Haabneeme küla, mille hind on maana koos ehitusõigusega kuskil 2 miljonit ja müüdi 150 000 euroga,» ütles Ild BNSile.

Ta lisas, et antud juhul ei ole tegu mitte Viimsi kooli juurde rajatava staadioniga, vaid niinimetatud vana staadioniga, mis asub Haabneeme külas. Viimsi Haldus võõrandas kinnistu 11. jaanuaril.

«Selle tehingu juures on oluline moment, et selle otsuse langetas nõukogu. See ettevõte on 100-protsendiliselt Viimsi valla ettevõte, ainus osanik on Viimsi vald. Nõukogu on pädev tegema otsuseid, kuid nõukogu otsus saadi kätte valeandmete esitamise kaudu,» sõnas ta.

Ild lisas, et praegu on tehingu eesmärk ja täpne sisu uurimise all, kuigi ametlikku avaldust politseile pole vald veel teinud. «Meil ei ole kõiki dokumente, ettevõttel on uus juhatuse liige, nüüd me saame küsida dokumendid, mida me täna hommikul ka teeme,» ütles Ild.

Antud teemat on vald tema sõnul juba ka juristidega arutanud ja kavandab ka politseile avalduse tegemist. «Kui teatud seigad, mida me eeldame, nüüd ilmnevad, siis me kindlasti teeme selle avalduse. Aga ma ei või täna öelda, millise ja mis nime all täpselt.»

«Me oleme pöördunud teisipäeval kohe maakohtu poole palvega kohtunikule, et ta asetaks keelumärke kinnisturaamatus sellele objektile. On hirm, et see skeem sisaldas järgmist sammu, et kohe edasi müüa kolmandale isikule, kes oleks heausklik ostja ja siis on väga raske seda tehingut tagasi pöörata. Õigemini me peaks siis tõestama, et ostja pidi teadma või kindlasti teadis nendest seikadest,» rääkis vallavanem.

Kõige halvem oli asja juures Ildi sõnul see, et valla usaldatud ettevõtte juht, kes oli samaaegselt valimisliidu liige ja vallavolikogu liige, pettis ettevõtte nõukogu, väites, et tehing ei ole veel tehtud ja see tehakse alles pärast otsuse vastuvõtmist. «Pärast selgus, et kui koosolek toimus kella 15 ajal, siis kell 13 oli tehing juba tehtud. Need asjaolud on meil juba teada,» rääkis ta.

Tehingu teisele osapoolele pole Ildi sõnul palju midagi ette heita ja ilmne seos ametist kõrvaldatud Viimsi Halduse juhiga puudub. «See seos võib tulla mingis teises kontekstis välja, aga täna me ei saa selle kohta midagi väita, sest siis oleks see ennatlik asi.»

«Ega ametnik võis olla ka ainult tankist ja asjast huvitatud varjusid,» lisas ta.

Viimsi vallavalitsus teatas teisipäeva hilisõhtul, et kutsub tagasi Viimsi Halduse juhatuse liikme Madis Saretoki, kellele heidetakse ette kahjuliku tehingu sooritamist. Ajutise juhatuse liikmena nimetas ettevõtte nõukogu ametisse senise Viimsi Vesi ASi juhi Raul Vanema, eesmärgiga selgitada välja kõigi võimalike seotud tehingute taust ning tagada OÜ Viimsi Haldus edasine juhtimine läbipaistvalt.

Vallavalitsuse teisipäevase korraldusega kutsuti Viimsi Halduse nõukogu liikme kohalt tagasi Vallo Palvadre, Kristel Menning ning Heiki Virronen. Viimsi Halduse nõukogu jätkab senise seitsme liikme asemel neljaliikmelisena koosseisus Aarne Jõgimaa, Oksana Šelenjova, Margus Kruusmägi ja Ain Pinnonen. Nõukogu moodustati kehtiva koalitsiooni kõigi partnerite ühest esindajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles