Tallinn karmistab oluliselt taksoveonõudeid

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki takso Tallinna lennujaamas.
Tallinki takso Tallinna lennujaamas. Foto: Stanislav Moshkov

Tallinn karmistab oluliselt taksoveo teenuse pakkumisega seonduvaid nõudeid, mille tulemusel kaovad pealinna tänavatelt vanad masinad ja röövellikud hinnad.

Linnavolikogus menetletava määruse eelnõu kohaselt kehtestatakse taksoveol kasutatavatele sõidukitele sõitjate ohutust ja mugavust ning keskkonnasäästlikkust tagavad nõuded. Ühtlasi kehtestatakse nõuded taksoveoteenuste hinnakirjale, taksoveoteenuste loetelu ja taksoveoteenuste hinna kõrgeimad lubatavad määrad.

Samuti viiakse Tallinna Transpordiameti põhimäärus kooskõlla oktoobris jõustunud ühistranspordiseadusega. Põhimääruses sätestatakse transpordiameti pädevus sõidukijuhi teenindajakaartide andmisel ja järelevalve teostamine sõidukijuhi teenindajakaartide üle.

«Määrusega kehtestatakse nõuded taksoveol kasutatavatele sõidukitele ja taksoveoteenuste hinnakirjale, samuti taksoveoteenuste loetelu ning piirhinnad,» ütles abilinnapea Taavi Aas. «See välistab võimaluse osutada taksoteenust moraalselt vananenud sõidukiga ja samas küsitava kvaliteediga teenuse eest üüratut hinda küsida.»

Aasa sõnul peab taksoveol kasutatav sõiduk sõitjate mugavuse ja ohutuse tagamiseks ning keskkonna säästmiseks vastama paljudele väga rangetele nõuetele, mh peab sõiduki heitnorm vastama vähemalt Euro 5 standardile. Enne 1. oktoobrit 2015 välja antud sõidukikaardid kehtivad nendes märgitud tähtajani ka juhul, kui sõiduk ei vasta kehtestatavas määruses sätestatud Euro 5 heitnormile.

«Sõidualustustasu, sõidukilomeetritasu ja ajatasu võib küll kehtestada vedaja, kuid need ei tohi ületada määrusega kehtestatavaid kõrgeimaid lubatavaid määrasid,» rõhutas Aas.

Sõidualustustasu kõrgeim lubatav määr on 5,50 eurot, sõidukilomeetritasu kõrgeim lubatav määr 1,10 eurot ning ajatasu 24,20 eurot tunnis.

Tallinna Transpordiamet saab õiguse teostada järelevalvet taksoveolubade, sõidukikaartide, sõidukijuhi teenindajakaartide, liinilubade ja muude ameti tegevusest tulenevate erilubade nõuete ning sõlmitud avaliku teenindamise lepingute täitmise üle.

Nõuete eesmärk on tagada taksoteenuse kasutajate mugavus ja kvaliteetne teenindus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles