Teletorni köislaskumise atraktsioon oli ebaseaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teletorni maskott Eti teeb köislaskumist
Teletorni maskott Eti teeb köislaskumist Foto: Liis Treimann

Tehnilise Järelevalve Amet leidis, et Tallinna Teletorni köislaskumise atraktsioon oli ebaseaduslikult rajatud.

Tehnilise Järelevalve Amet viis seoses Tallinna Teletornis köislaskumise atraktsioonil toimud õnnetusjuhtumiga, kus kaks soomlannat kukkusid atraktsioonilt alla, läbi menteluse, et kontrollida atraktsiooni tarbeks rajatud ehitise osa vastavust ehitusseadustiku nõuetele. Menetluse käigus läbi viidud paikvaatlusega ning dokumentatsiooni ja ehitisregistri andmete kontrolliga tuvastati, et tegemist on ebaseaduslikult rajatud ehitise osaga ning seetõttu pole tõendatud selle nõuetele vastavus ja ohutus.

TJA kohustas omanikku peatama atraktsiooni kasutamise seni, kuni puudused on kõrvaldatud ning atraktsiooni tarbeks rajatud ehitise osa vastab nõuetele, sealhulgas ohutusnõuetele. Omaniku otsusel eemaldati köislaskumise konstruktsioon täies ulatuses ning teenuse pakkumine sellel lõpetati.

TJA tuletab ehitiste omanikele meelde, et ehitis ja selle kasutamine peab olema ohutu ning ehitustegevuse teostamisel tuleb järgida ehitusseadustikus sätestatud nõudeid.

Teletorni juht: enne õnnetust ei tuntud huvi

Tallinna teletorni juhataja Riina Roosipuu rääkis, et atraktsiooni rajades ei pidanud TJA vajalikuks seda kontrollima tulla. «Me küsisime, kas on vaja eraldi mingit ehitusluba. Siis öeldi, et see on nii väike asi, et ei kuulu ehituse alla. Meil ei olnud siis ka põhjust ja võimalust dokumentatsiooni nõuda partneri käest,» selgitas Roosipuu.

Roosipuu sõnul esitas partner Vidrio Baltico OÜ projekti, kuidas nad laskumist teletornist korraldaks. «Nad ise tegutsevad kõrgtöödel ehitusvaldkonnas valdavalt, nad on selle ala spetsialistid, kes lahendusi välja töötavad. Sellel see usaldus saabki põhineda,» rääkis Roosipuu.

Mõte, et teletornist võiks laskumisi korraldada, tuli teletorni meeskonnalt endalt. «Mujal maailmas ka selliseid asju tehakse. Eesti on väike – keegi teab, kes kuskil toimetab. Nii tekkisid ka huvilised ja nii me alustasime,» rääkis Roosipuu.

Praegu korraldab teletorn serval kõndimist. «Seal on ka firma, kes selle lahenduse välja töötas. Opereerime sellega ise.»

Roosipuu sõnul on käinud mitmed eksperdid hindamas, kas selle atraktsiooniga on kõik korras. Samuti on korratud väljaõpet. «Atraktsioonil on ka korrapärane hooldusprogramm.»

TJA: teletorn jagab valeinfot

«Tallinna teletorni köislaskumise atraktsiooni püstitamise kohta ei ole TJAle ühtegi päringut saadetud,» kinnitas aga TJA avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma.

Samas lisas ta, et teletorn on küsinud varem kahe teise sarnase atraktsiooni paigaldamiseks vajalike toimingute kohta. Selle kohta on TJAl alles ka kirjavahetus.

«Oleme vastanud, et selliste atraktsioonide rajamise korral on tegemist ehitamisega ehitusseadustiku mõistes ning see eeldab teatud toimingute tegemist - ehitusprojekti koostamist projekteerimisalast pädevust omava isiku poolt, ehitus- ja kasutusloa taotlemist kohalikult omavalitsuselt ning valdkonnas tegutsemisõigust omava ettevõtja ja omanikujärelevalve teostaja kaasamist,» kinnitas Võlma, kes lisas, et seega on TJA igakülgselt selgitanud selliste atraktsioonide püstitamiseks kehtestatud nõudeid, mis muuhulgas tagavad inimeste ohutuse.

Roosipuu sõnul on meeskond mõelnud, et teletornist laskumist võiks ka edaspidi pakkuda, kuid selleks tuleb otsida uus partner ja oodata uut hooaega.

Õnnetuse põhjuste välja selgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles