Ökomäss toob Patareisse lehmad ja lambad

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk mulluselt Ökomässult.
Hetk mulluselt Ökomässult. Foto: Ökomäss

18.-20. septembril toimub Tallinnas Patarei merekindluses Ökomäss 2015, millega ökoehituse ja elustiili festival Ökomäss tähistab juba viiendat sünnipäeva.

Kolmel päeval vallutavad otse pealinna südames asuva merekindluse ökoehitajate, restaureerijate, keskkonnaekspertide ning talunike kõrval ka lehmad, lambad, kanad ja hobused.

«Tahame Ökomässuga näidata, et maa ja linna argielu vahe ei ole nii suur, kui see mõnikord avalikust ruumist kajama jääb,» ütles Ökomässu peakorraldaja Tarmo Andre Elvisto. «Me mässame keskkonnaväärtuste hävimise ja massitarbimise vastu. Varasemate mässude tulemuseks on märkimisväärne huvi kasv loodusläheduse, keskkonnahoidlikkuse ning säästva eluviisi vastu kogu Eesti ühiskonnas. Parem on olla roheline kui saastav, pigem säästev kui raiskav.»

Elvisto sõnul on tänavuse Ökomässu märksõnad loomad linnas ja elavad maastikud. «Kolme festivalipäeva sisustavad erinevad töötoad, seminarid, näitused ja koolitused, osta saab talutoitu ja käsitööd ning toimub palju muudki põnevat,» märkis Elvisto. «Kindlasti tasub tulla kohale õppima ökoehitust, restaureerimist aga ka lihtsalt nõu küsima ja uudistama. Pärandit hoidev ja säilitav elustiil on kestlikum ning keskkonnasäästlikum.»

Laupäeval  leiavad aset Lahemaa rahvuspargi kampaania «Elavad külamaastikud» tegevused. «Toome külaelu koos loomadega linna, arutleme külade elujõu ja tuleviku üle. Soovime nii linna kui maale, nii Kalamajja kui Lahemaale, elutervet keskkonda. Meie küla- ja linnamaastike elujõule ning loomapidamise tulevikule on pühendatud terve laupäev – mõttekojad, töötoad, loengud, talude ja taluloomade tutvustus,» rääkis keskkonnaameti poolne korraldaja Ave Paulus. «Ürituse selgrooks on laupäevane seminar «Kultuuripärand elavas keskkonnas». Kohtuvad ja suhestuvad Lahemaa ja Kalamaja, elavad külamaastikud ja elavad linnamaastikud, vaatame koos tulevikku.»

Ökomässu kolmel päeval saab oma ala parimate meistrite käe all õppida restaureerimist, energiasäästu, tutvuda traditsiooniliste materjalide ja töövõtetega, toimuvad ökoehituse töötoad ja koolitused, palju meisterdamist lastele. Reedel avatakse mitmed näitused ja ekspositsioonid, sealhulgas muinsuskaitseameti aastaauhindade nominentide näitus, lisaks ka Tõnu Nooritsa ja Uku Põllumaa «Elavad ja surnud ehitised» ning Pärnu linnalehmade projekti tutvustav väljapanek.

Reede õhtul esinevad Ökomässul eluterve keskkonna ja ühiskonna eest võitlevad doktorpunkarid – Sensatsiooniline Tartu Kevadbänd. Laupäeval on suurejooneline Urmas Sisaski juubelihõnguline autorikontsert «Tähtede muusika». Näidataksee filme, tehakse temaatilisi toite, tuleb ka üllatusi.

Ökomässu kava leiab siit. Jooksvat infot avaldatakse Ökomässu Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles