Eha Võrk: juristid alles tegelevad õiguskantsleri avaldusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrge maamaks pahandas inimesi.
Kõrge maamaks pahandas inimesi. Foto: Peeter Langovits

Tallinna abilinnapea Eha Võrgu sõnul ei ole ta ise ka täielikult läbi lugenud õiguskantsler Indrek Tederi eile avaldatud seisukohti Tallinna maamaksu vabastuse tingimuste kohta. Asjaga tegelevad praegu Tallinna juristid.

«Ma alles olen tutvumas õiguskantsleri arvamusega,» ütles Võrk. «Kuna juristid töötavad selle asjaga, siis ei saa ma mingit juriidilist hinnangut veel anda.»

Samas mainis abilinnapea, et on vägagi üllatunud, et õiguskantsleri hinnangul ei peaks pensionärid saama maamaksu hüvitust. Seda enam, et juba 2009. aastal pöördus Tallinna linnavalitsus õiguskantsleri poole nõu saamiseks maamaksu hüvitise osas. Vastust ei ole aga siiani tulnud.

«Nüüd siis aasta hiljem annab õiguskantsler avalikkuse kaudu teada, et hüvitiste maksmine on seadusevastane,» mainis Võrk. «Kus siis oldi aasta otsa?»

Abilinnapea ei osanud öelda, kui palju on Tallinnas krunte, mille suurus jääb alla 200 ruutmeetri ning mille pensionäridest omanikud hüvitist ei saa. Tõenäoliselt on tegemist ka korteriomanditega ja sel juhul kuuluvad nende alla ka kõik Tallinna magalad, kus elab palju pensionäre.

Teder avaldas eile oma seisukoha, et Tallinna linnavolikogu määrustega pensionäride maamaksuvabastuse andmisele seatud tingimused on põhiseadusega vastuolus.

Ühe määruse järgi saab pensionär vabastust üksnes siis, kui tema elamumaa on suurem kui 200 ruutmeetrit. Õiguskantsleri hinnangul on linnavolikogu niisuguse tingimuse seadmisel ületanud maamaksuseaduses antud volitusi ning rikkunud isikute põhiseaduslikke õigusi.

Teise määruse alusel annab Tallinn veel täiendavat maamaksutõusu hüvitist neile pensionäridele, kelle elukoht rahvastikuregistri järgi on pealinnas ja ühtlasi samal maatükil, millele hüvitist taotletakse.

IRL-i parlamendisaadiku Urmas Reinsalu hinnangul oleks selge ja toimiv lahendus probleemile see, kui kõik elanikud saaksid kodualuse maamaksu vabastuse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles