Galerii: Tallinna botaanikaaias avati meelte aed

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna abilinnapea Merike Martinson avas täna botaanikaaias aia osa, mis lisaks loodusesõpradele ja hobiaednikele võimaldab erivajadustega külastajatel taimedega lähemat tutvust teha.

Tarbetaimede aias saavad oma meeled proovile panna ja uut kogeda nii puudega inimesed kui tavakülastajad. Aias on võimalik liikuda ratastooliga ja vaegnägijatele on abiks kirjeldustõlkega audiogiid.

«Meelte aed on nüüdisaegne aed, kus on igas aspektis arvestatud erivajadustega inimestega, aga see sobib nautimiseks kõigile, kelle meeled on erksad ja kes soovivad neid meeli proovile panna,» ütles Martinson ning märkis, et kuna käesolev aasta on Tallinnas kuulutatud puuetega inimeste aastaks, on loogiline meelte aia valmimine ja audiogiidi väljatöötamine just sel aastal.

Meelte aed on nüüdisaegse disainiga aed, mille projekteerimisel on arvestatud erivajadustega inimestega. Tarbetaimede aia laiendus on põnev avastusretk kõigile, kes tunnevad huvi hobiaianduse või aiadisaini vastu.

Aed on mõeldud Eesti mastaabis enam kui 130 000 inimesele, kusjuures Tallinnas vajavad audiogiidi teenust ligikaudu 25 000 inimest. Audiogiidi abil kirjeldatakse neile, kes ise näha ei suuda, teiste meelte abil seda, mida ja millises ulatuses asju nähakse. Näiteks mis värvi on basiilik, kui habras on hariliku sinilille õis või mitu sammu täpselt teha tuleks, et ühest punktist teise jõuda.

Meelte aia projekt valmis koostöös Eesti erivajadustega inimeste katusorganisatsioonidega.

Tallinna botaanikaaed tänab ka toetajaid: Roogoja talu, Eva Maria Vallastet, ASi Parmet ning OÜd Lotus Timber.

Tallinna botaanikaaia meelte aia projekteerimine ja rajamine läks maksma 225 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles