Logistiline pähkel: kuidas tõsta 14 tonni kaaluv tööpink kitsasse ruumi?

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna trammipargi töötajad pidid täna lahendama tõelise logistilise peamurdmisülesande: kuidas toimetada 14 tonni kaaluv trammirataste treimiseks mõeldud tööpink depoosse, mille lagi on nii madal, et tramm mahub kuidagimoodi sisse sõitma.

Trammirataste treipink on tehnikasaavutus, mida Tallinna Linnatranspordi Aktsiaseltsis on ammu oodatud. Nimelt lähevad trammirattad peale mõningat sõitmist loperguseks ning need tuleb uuesti täiuslikult ümmarguseks treida. Siiani tehti seda tööd sama hästi kui käsitsi.

Uus treipink on aga selline, et tramm sõidab sellele peale ning masin treib need nii ümmarguseks, kui vaja.

Trammidepoo hoovile jõudis treipink suuremate viperusteta, siis aga läks asi keeruliseks.

Nimelt on depoo hoovi kohal hulgaliselt trammide kontaktliine, mis jäävad igasugustele tõstmisoperatsioonidele ette.

Treipingi liigutamise esimene etapp läheb probleemideta. Kaablitest lülitatakse vool välja ja kraanajuht kergitab 14-tonnise treipingi nii palju maast lahti, et selle alla saab lükata trammiratastel veereva aluse. Tõstuk tõmbab selle pööranguteni, kus laadung suunatakse õigele rööpapaarile.

Edasine plaan on selline, et kraana sõidab depoo uksest sisse ning ringiga teisele poole süvendit, kuhu treipink tuleb tõsta. Kraana ja depoo väravapiitade vahele jääb vaid paar sentimeetrit vaba ruumi, kuid juht viib suure masina sealt meisterlikult läbi. Depoos on veel paar kitsast kohta, kus tal oma meisterlikkust demonstreerida tuleb. Lõpuks jõuab kraana teisele poole treipingi süvendit.

Tõstuk lükkab rööbastel veereva raske masina sisse ning siin juhtub kogu operatsiooni ainus ning üsna õnnelik õnnetus. Treipingi alusel puruneb üks rattapaar. Rattad, mis teoorias peaksid vastu pidama terve trammi raskusele, lähevad tööpingi raskuse all lihtsalt katki. Õnneks juhtub see vaid meeter maad enne seda kohta, kuhu pink taheti lükata. Kraana ulatub ka sealt tõstma ning asjaosalised võivad kergemalt hingata. Veel veidi aega kulub selleks, et treipink täpselt ette nähtud kohta asetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles