Prangli Saarte Seltsile anti üle merepäästekaater

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liina Rüütel

Täna anti Leppneeme sadamas MTÜ Prangli Saarte Seltsile, vabatahtlikele merepäästjatele pidulikult üle 49 300 eurot maksnud merepäästekaater, mille näol on tegemist seltsi esimese alusega.

Viimsi väikesaarte elanike ja mereturistide ohutuse tagamine on üks valla turvalisuse prioriteete ning abivallavanema Mati Mätliku sõnul on vallavalitsus uue kaatri tulekut oodanud kaua, teatas Viimsi valla pressiesindaja.

«Möödunud aastal toimusid seltsi ja vallavalitsuse vahel sisulised läbirääkimised kaatri soetamiseks, mille tulemust näeme täna siin. Siseministeeriumi rahastuse kaasabil soetatud  kajutiga RIB-kaater tagab kindlasti turvalisema ja kiirema abivajajate transpordi,» sõnas Mätlik.

Uue merepääste kaatri soetamisega on kahtlemata astutud suur samm Viimsi kui merevalla päästevõimekuse tõstmiseks. «Kuni tänaseni kulus kannatanu transpordile Pranglilt Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse kopteriga ca 1,5h ja liinilaevaga 2h, siis nüüd saame öelda, et uue kaatriga kulub aega u 35 minutit,» täiendas Mätlik.

Varasemalt kasutati Prangli merepääste päästetöödeks ja treeninguteks seltsi liikmete isiklikke aluseid.

MTÜ Prangli Saarte Seltsi juhatuse liikme Valdur Kahro sõnul on uue merepäästekaatri soetamisega astutud suur samm kindlama turvalisuse poole. «Oleme täna kaatrit vastuvõttes väga õnnelikud. Uue merepäästekaatri näol on tegemist esimese päris Prangli Saarte Seltsile kuuluva kaatriga, mille soetamisega on meil igal ajal kindel merepäästekaater koos varustusega võtta. Seltsi liikmete isiklikud kaatrid jäävad esialgsete plaanide kohaselt vajadusel varukaatriteks,» sõnas Kahro.

Aluse valimisel oli oluline sobivus päästetöödeks. «Valisime uut alust pikalt ning koostöös valla ja ekspertidega otsustasime RIB-kaatri kasuks just põhiomaduste pärast: väike süvis, kerge, madala pardaga, võimalus randumiseks rannikul või saartel ning hea tormitaluvusega. Loomulikult on oluline roll ka ka aluse mahutavuses. Uude kaatrisse on meil võimalik korraga võtta pardale 12 inimest,» sõnas Kahro.

Merepäästekaatri tehnilised andmed on ilmastikule ja vajadusele vastavad. «Eelpool mainitule lisaks on head ka muud parameetrid. Tegu on 10 meetri pikkuse kajutiga RIB-kaatriga, millel on 4-taktiline mootor ning võimsust 250 hobujõudu,» lisas Kahro.

Merepäästekaatri ehitas VEEGA grupp OÜ.

Merepäästekaatri soetamist on rahastatud siseministeeriumi väikesaarte programmist, mille eesmärk on toetada väikesaarte elanikele osutatavate esmatähtsate teenuste kättesaadavust ja kvaliteeti. Kaatri kogumaksumuseks oli 49 300 eurot, millest 15 protsenti omaosalust tasus Viimsi vallavalitsus.

Uue kaatri päästepiirkonnaks on eelkõige Prangli saare ümbrus, ent lisaks ka Viimsi ja lähinaabrite väikesaared ning rannajoon. Prangli Saarte Seltsil on koostööleping ka Politsei- ja Piirivalveametiga, mille kohaselt suuremate suuremate õnnetuste korral osutatakse abi ka kaugemates piirkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles