Maardu lähistele tehakse haisuseire süsteem

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakterminali kütusemahutid Muuga sadamas.
Pakterminali kütusemahutid Muuga sadamas. Foto: Toomas Huik

Muuga-Maardu piirkonda paigaldatakse lõhnasensorid, mis annavad terminalidele ja ametkondadele reaalajas tagasisidet lõhnahäiringu esinemise ning selle põhjustanud allikate kohta. Süsteem annab võimaluse kiiresti probleemidega tegeleda ja ebameeldiva haisuga võidelda.

2016. aastast hakatakse Muuga-Maardu piirkonna lõhnahäiringuid tuvastama innovaatiliste e-lõhnasensorite abil. Projektiga luuakse piirkonda 20 lõhnasensorist koosnev seiresüsteem.

Ühisprojektiga rajatakse Muuga sadama piirkonda uudne elektrooniliste lõhnasensorite võrgustik, mis võimaldab eri kohtadesse paigutatud 20 lõhnasensori ja 4 tuuleanduri abil saada lõhnahäiringu kohta kiiret tagasisidet.

Reaalajas tagasiside võimaldab koheselt tuvastada lõhnahäiringu võimaliku päritolu ja rakendada allikatel häiringut vähendavaid meetmeid.

2014. aastal tuvastas Keskkonnainspektsioon Muuga-Maardu piirkonnas lõhnahäiringu. Lõhnahäiringu korral tuleb piirkonna õhukvaliteeti mõjutavatel ettevõtetel rakendada lisameetmeid ning koostada lõhnaaine esinemise vähendamise tegevuskava.

Projekt algatati piirkonna õhukvaliteedi parendamiseks tegutseva töögrupi raames, mida juhib Keskkonnaamet. Tegemist on Eesti Keskkonnauuringute Keskuse, Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnameti, Keskkonnainspektsiooni, Tallinna Sadama ja Muuga sadamas tegutsevate terminalide ühisprojektiga.

Vastavalt projekti ajakavale toimub projekti ettevalmistus, hanke läbiviimine, seadmete hankimine, süsteemi konfigureerimine ning koolitustegevus 2015. aasta teisel poolel ning 2016. aasta algusest eeldatakse süsteemi toimimist.

Projekti rahastatakse Keskkonnainvesteeringute Keskuse atmosfääriõhu kaitse programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles