Superministeerium 2004-2015

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeeriumide ühishoone
Ministeeriumide ühishoone Foto: Riigi Kinnisvara AS

Arhitektide liit nõudis eelmisel nädalal oma avalikus kirjas, et superministeeriumi projekt tuleb peatada ning linn peab korraldama uue konkursi. Seda põhjusel, et algsest ideest, mille järgi pidi rahandusministeeriumi maja alles jääma, pole suurt midagi järel ja ehitis ei vasta enam detailplaneeringule.

Postimees läks ajas tagasi ja vaatas, mis oli kirjas 2004. aasta detailplaneeringus ja milline pidi superministeerium välja nägema 2007. aastal korraldatud konkursi võidutöö järgi.

2004. aastal algatati detailplaneering, mis kehtestati 2007. aastal.

2007. korraldati konkurss, mis nägi ette olemasoleva hoone säilitamist ja selle kõrvale analoogse hoonebloki püstitamist. Konkurssi Suur-Ameerika tänava ministeeriumide ühishoonele võitis Martin Aunin (kaasautorid Martin Melioranski, Marti Kahu). Konkurssitööd asuti projekteerima, ent selle käigus sündis otsus, et majja tuleks majutada rohkem ministeeriumeid ja kavandatud pinnast jääks puudu.

Eskiis 2009. aasta detsembri seisuga
Eskiis 2009. aasta detsembri seisuga Foto: Eesti Arhitektide Liit

2008. aastal maailma majandusolukord muutus ja ühishoone rajamine peatati.

Projekt võeti uuesti käsile 2011. aastal, siis oli esimest korda laual ka vana ministeeriumihoone lammutamine. Algselt kahe ministeeriumi ühishoone projektiga liitusid lisaks varasematele veel kaks ministeeriumi.

2013. aastal tabas hoone ehitamist tagasilöök, sest riigihanke konkursi tulemusena läinuks valminud projekti järgi ehitamine kavandatust tunduvalt kallimaks ja hange tühistati.

2014. aastal korraldati uus, muudetud tingimustega riigihange. Hanke võitis ehitusfirmaga OÜ Fund Ehitus seotud OÜ 2Torni, kellega Riigi Kinnisvara AS sõlmis 50-aastase perioodiga hoonestusõiguslepingu ja  20-aastase üürilepingu ruumide kasutamiseks uutes hoonetes. Investeeringu teeb erasektor, riik hakkab hoonete valmimisel büroopinda rentima ja rendihind on oluline kriteerium.

Aspen Grupp OÜ sõlmis 20.märstil 2014 Fund Ehitus OÜ-ga lepingu Tallinnas asuva Rahandusministeeriumi hoone lammutamiseks. Lammutustööd algasid 2014. aasta märtsis.

Ministeeriumide ühishoone 2014. aastal
Ministeeriumide ühishoone 2014. aastal Foto: Riigi Kinnisvara AS

2015. mail saatis Eesti Arhitektide Liit Tallinna linnaplaneerimisameti juhatajale Anu Hallik-Jürgensteinile pöördumise, milles teatas, et Tallinna kavandatav nelja ministeeriumi ühishoone peab sündima avaliku arhitektuurikonkursiga. EALi sõnul ei ole hoone praegune projekt detailplaneeringuga kooskõlas.

Ehitustööd kestavad 2015-2017

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles