Tallinn kutsub tasuta tarbijaõiguste päevale

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahvusraamatukogu.
Eesti Rahvusraamatukogu. Foto: Kultuurikava.ee

Tänavusel Tallinna tarbijaõiguste päeval räägitakse pärimisseadusest, kinnisvaraga seotud maksudest, internetikaubandusest ja paljust muust.

18. märtsil kell 11-16 korraldab Tallinna linnavalitsus Eesti Rahvusraamatukogu suures konverentsisaalis (Tõnismägi 2) järjekorras juba seitsmenda Tallinna tarbijaõiguste päeva, teatas linnavalitsuse pressiteenistus. Seekord on päevakorras teemad, mis peaksid huvi pakkuma nii tarbijatele kui ka alustavatele ja tegutsevatele ettevõtjatele.

Praegu kehtiv pärimisseadus jõustus 1. jaanuaril 2009, kuid ikka veel ei teata, et võrreldes varasema seadusega on pärandvara vastuvõtusüsteem nüüd asendatud loobumissüsteemiga. Enne 2009. aastat kehtinud õiguse kohaselt pidi pärija pärimiseks soovi avaldama ja pärimiseks pärandi vastu võtma. Loobumissüsteemi puhul läheb pärandvara pärijatele üle automaatselt seaduse jõul, välja arvatud juhul, kus pärija pärandi vastuvõtmisest loobub. Seejuures on tähtis mõista, et pärimine ei ole ainult vara ehk õiguste üleminemine. Pärijad saavad enda kanda ka lahkunu kohustused, seega pärandaja võlad. Kui pärija ei soovi pärandit vastu võtta, peab ta esitama vastava tahteavalduse ehk pärandist loobuma. Kuidas pärandi saamisel õigesti käituda, sellest räägib Raid & KO õigusbüroo pärimisõiguse jurist Evi Hindpere.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe räägib maksudest kinnisvara müümisel või üürile andmisel ning miks ja kellele on vajalik töötamise register. Saab teada, millal tuleb maksta tulumaksu korteri ja muu kinnisvara müügil.

Internetikaubandus muutub järjest populaarsemaks ning selle korraldusnõuete sügavam tundmine on kasuks nii kaupmehele kui ostjale. Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste tutvustab turvalise ostu võimalusi internetist ostmisel ja võimalikke riske reisimisel.

Tervisekaitsenõudeid ilu- ja isikuteenuste pakkumisel ja kasutamisel tutvustab Terviseameti esindaja Natalja Šubina.

Meie toiduainetetööstus valmistab ja kauplustes on müügil tuhandeid nii kodu- kui ka välismaiseid toidukaupu. Toidu käitlemine tähendab kõiki toidu tootmise, töötlemise ja turustamise etappe. Kõik toidu käitlemisega tegelevad ettevõtjad alates tootjatest kuni toidu tarbijale üleandjateni ehk jaekaupmeeste ja toitlustajateni peavad oma tegevusest Veterinaar- ja Toiduametile teatama. Veterinaar- ja Toiduameti Harjumaa Veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaar räägib esmastest nõuetest toidu käitlemisel, mida on kasulik teada nii alustaval ettevõtjal kui kõigil teistel.

Vastatakse osavõtjate küsimustele ja antakse nõu, kuidas käituda pretensiooni lahendamisel. Konkreetse küsimuse võib juba praegu saata aadressil tarbijainfo@tallinnlv.ee.

Tarbijaõiguste päeva täpne ajakava on elektrooniliselt kättesaadav Tallinna kodulehe tarbijakaitse portaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles