Fotod: selline näeb välja Eesti esimene ökobüroohoone

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Sõpruse puiesteel valmis Eesti esimene ökobüroohoone. Suurima rentnikuna alustas hoones tegevust Proekspert.

Hoone arendaja Hepsor OÜ juhatuse liikme Henri Laksi sõnul on valminud kontorihoone esimene Eestis, mis on otsast lõpuni projekteeritud ja ehitatud rohelisest mõtteviisist lähtuvalt. «On äärmiselt positiivne, et Eesti ettevõtted jagavad meiega keskkonnasäästlikku maailmavaadet ning eelistavad tegutseda hoones, mille mõju keskkonnale on viidud miinimumini,» kommenteeris Laks.

Möödunud nädalal valminud hoone tavapärasest oluliselt kulukamaks ei osutunud. «Selle hoone ehitamine ei ole tavapärasest oluliselt kallim, lihtsalt lahendused on nutikamad ja mõne tavapärase lahenduse osas on kasutatud energiasäästlikumaid viise. Samuti ei kestnud ehitamine tavapärasest kauem, pigem võttis aega projekteerimine, aga see oli pigem nädalate või kuudega võrreldav,» ütles Laks.

Suurima rentnikuna alustas hoones tegevust Proekspert ning pea kõik bürooruumid on tänaseks juba lepingutega kaetud. 2500-ruutmeetrisest renditavast pinnast on saadaval veel vaid üks 185-ruutmeetrine büroo.

Büroohoones kasutatud erilahendused hoiavad maja energiatõhusana. Hoone 65 maa-alusest energiavaiast koosnev maaküte tagab kuni 50% soodsama talvise ruumide kütmise ja suvise jahutamise.

Vihmavee kokkukogumine katuselt ning selle kasutamine hoone tualettruumides aitab võrreldes tavamajaga säästa ligikaudu 75% veekulust. Hoone lõunapoolses osas olev klaasfassaad võimaldab maksimeerida loodusliku valguse kasutuse, maja välisküljele täpselt planeeritud horisontaalsed ribid ja sirmid kaitsevad suvel ruume liigsete päikesekiirte eest ning aitavad oluliselt vähendada hoone jahutusele kuluvat energiat.

Rohelise mõtteviisiga ärihoone katus, seinad ja aknad on tavapärase majaga võrreldes kaks korda soojakindlamad. Hoone fassaad on kaetud lehise laudisega ning siseviimistluses on kasutatud võimalikult palju looduslikke materjale.

Büroohoone üldruumid varustati energiasäästlike LED valgustitega, mis tarbivad kuni kümme korda vähem energiat kui tavapäraselt büroohoonetes kasutusel olevad valgustid. Samuti loodi hoone esimesele korrusele jalgrataste hoiuruum koos pesemisvõimalusega ning 76 autot mahutavasse parklasse rajati elektriautode laadimiskoht.

Hoone on projekteerinud arhitektuuriböroo Pluss (Indrek Suigusaar).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles