Esmakordselt ajaloos: Lasnamäe kanalis sõitis tramm

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ööl vastu tänast võis Laagna teel näha sõitmas trammi, mis liikus kahel veokil kesklinna poole.

Nimelt toimetati laevaga Paldiski sadamasse toodud uus tramm Pärnu maantee trammidepoo juurde suure ringiga mööda Tallinna ringteed, Laagna teed ning läbi kesklinna kuni endise ajakirjandusmajani, kus tramm kokku pandi ning võimsa manöövervedukiga depoosse veeti.

Paldiskist oleks ka palju otsemat teed mööda trammidepooni pääsenud, kuid selleks oleks tulnud ületada Pärnu maantee viadukt, kus paraku kehtib 30 tonnine massipiirang. Sõit sujus viperusteta, vaid Viru ringil tekkis väike seisak. Nimelt selgus ootamatult, et trammide kontaktliin on seal madalamal, kui ette nähtud.

Vedajatele oli öeldud, et liini kõrgus on igal pool vähemalt viis meetrit, kuid seal olid traadid nii madalal, et need oleksid võinud uue trammi katuse ära kriipida. Vool oli selleks ajaks ammu välja lülitatud. Nii pidigi esimene veok pisut tagurdama ja Viru ringist mööduti vastassuunavööndis.

Peatselt olid veokid aga juba Pärnu maanteel Vineeri peatuse juures, kus trammi kaks poolt paaritunnise rassimise tulemusena rööbastele tõsteti ja omavahel ära ühendati. Seejärel veeti tramm võimsa akutoitel manöövervedukiga depoosse. Igaks juhuks oli Pärnu maanteele ootevalmis pandud ka üks tramm. Juhul, kui veduki võimsusest oleks trammi paigast liigutamiseks väheks jäänud, oleks vana tramm uue depoosse pukseerinud.

Depoos ootasid trammi juba Hispaaniast siia saabunud spetsialistid, et asuda kohe trammi seadistama ning häälestama.

Avalikkusele tutvustatakse trammi neljapäeval, Tallinnas testsõite tegemas võib uut trammi näha ilmselt järgmise aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles