Kes maksab Tallinna busse kaunistavate Keskerakonna reklaamide eest?

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna noortekogu reklaam Tallinna liinibussil.
Keskerakonna noortekogu reklaam Tallinna liinibussil. Foto: Sander Ilvest

Tallinna linnavõimu poliitilised oponendid on tagajalgadel: miks on Tallinna Linnatranspordi ASi (TLT) bussidel Keskerakonna valimisreklaamid ja kas erakond reklaami eest ka maksab?

«Tallinna Linnatranspordi AS tegeleb ühissõidukite sise- ja välispindade väljarentimisega reklaamikampaaniate jaoks, millest laekuv raha suunatakse ühistranspordi korraldamiseks. Ükski Tallinna linna ega riigi kehtestatud akt ei keela praegu ühistranspordis ja ühistranspordil erakondade poolt reklaami tegemist. Riigikogu valimise seadus ütleb, et poliitiline välireklaam on keelatud aktiivse valimisagitatsiooni ajal, milleks loetakse aega alates kandidaatide registreerimise viimasest päevast,» selgitas TLT avalike suhete osakonna juhataja Sirje Roht.

«Kuna kandidaatide registreerimiseks esitamine lõpeb valimispäevale eelneval 45. päeval, on erakondade poliitiline välisreklaam keelatud alates 15. jaanuarist 2015 kuni valimispäevani. Tallinna reklaamimäärus räägib sellest, et erakondade, valimisliitude ja üksikkandidaatide valimiskampaania reklaami ei maksustata reklaamimaksuga. See ei tähenda reklaamimise keeldu, vaid sellisele reklaamile ei kohaldata reklaamimaksu,» lisas ta.

Mis puudutab käimasolevat kampaaniat, siis on Rohti sõnul selle tellijaks Keskerakonna Noortekogu, kellega on sõlmitud vastav reklaampindade rentimise leping.  «Nagu Tallinna maksumäärus ette näeb, on reklaam kooskõlastatud nii ettevõtlusametiga kui maksustatud täies ulatuses reklaamimaksuga. Meie jaoks on tegemist tavalise reklaamilepinguga, mille eest peab tellija tasuma ka reklaamimaksu. Tellija ise on kuu aega tagasi saadetud tellimiskirjas öelnud, et tegemist on nende noortekogu enesereklaamiga. TLT-l ei ole alust käsitleda seda kampaaniat valimisreklaamina, mis oleks reklaamimaksust vabastatud,» ütles Roht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles