Fotod ja video: liikluskorraldajad pitsitasid bussirajal sõitjaid

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna töötajad tabasid esmaspäeva hommikul tunni ajaga 23 bussirajal sõitnud autojuhti.

Suuremal osal seaduserikkujatest olid autos lapsed ning lastega olid seotud ka vabandused, mida roolis olijad seaduserikkumise õigustamiseks kuuldavale tõid. Kellel oli vaja jõuda lapsega õigeks ajaks kooli ja kellel arsti juurde ning «niisuguse ummikuga nagu siin» polevat see muidu võimalik.

Samas kinnitasid mitu iga päev seda teed sõitvat autojuhti Postimehele, et hommikul olid Pirita teel täiesti tavalised liiklusolud ning mingist erilisest ummikust polevat põhjust rääkida.

Mõned seaduserikkujatest lapsevanemad aga selgitasid, et neil oli vaja tee ääres olnud laps auto peale võtta ning ilma bussirajal sõitmata polevat olnud võimalik seda teha. Üks autojuht väitis, et pidi lasteaiaealise lapse Charles Leroux’ mälestusmärgi juurest peale võtma. Seda, mida väike laps varahommikul üksinda sellises kohast tegi, ta siiski seletada ei osanud. Samuti ei teadnud ta seda, et mälestusmärgi juures on bussirada ülejäänud teest eraldavate betoonblokkide reas tühik, et seal parkinud autodel poleks vaja bussirajal sõita.

Mööda bussirada sõitis ka üks taksoplafooniga Porsche Cayenne. «Plafoon oli katusel ja taksoluba oli pandud demonstratiivselt esiklaasi juurde ning kaassõitjaga auto sõitis mööda bussirada nagu ühissõiduk kunagi. Fikseerisime auto numbri ja kontrollisime järgi ning tõepoolest, sellele autole on antud taksoluba kuni aastani 2018. Aga millegipärast pole me näinud seda Porschet linna vahel taksoteenust osutamas,» ütles liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa.

Paar autojuhti ütlesid ka, et sõitsid bussirajal seetõttu, et pidid tagasi tegema aja, mis kulus eespool toimunud puhumisreidi tõttu. Rüütelmaa sõnul Pirita teel esmaspäeval keegi autojuhtide kainust ei kontrollinud. Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich täpsustas hiljem, et politseipatrull lasi sõidukijuhtidel alkomeetrisse puhuda Muuga teel ja veel paaris kohas, kuid et tegemist polnud suure reidiga, vaid patrullide igapäevase tööga.

Rüütelmaa sõnul tegeleb transpordiamet bussirajal sõitjatega seetõttu, et kuigi see on väga levinud rikkumine, siis vähemalt sel kohal on politseid kahjuks harva näha. Linnaametnikel pole küll õigust autojuhte trahvida, kuid Rüütelmaa sõnul kõik rikkumised fikseeritakse ning andmed edastatakse politseile. «Võib-olla politsei esimese korra eest kohe trahvima ei hakka, aga mõnikord ongi hoiatusest rohkem kasu kui trahvist. Ja kui mõni autonumber sellistel reididel korduma hakkab, siis on ka politsei ilmselt karmim,» arvas Rüütelmaa.

Tunni aja jooksul tabatud 23 bussiraja väärkasutajat on tema sõnul hea tulemus. «Telefoniäpis Waze, mida paljud autojuhid kasutavad, oli juba veerand tunni pärast hoiatus, et Pirita teel on kolm politseinikku ja meie tegevus hõigati maha nii Sky Plussis kui Raadio 4s. Nii et muidu oleks rikkujaid ilmselt rohkemgi olnud,» ütles liikluskorraldaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles