Fotod: noored puhastasid Tallinna kesklinna illegaalsest grafitist

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kogunesid Vabaduse väljakul mitukümmend noort, et puhastada üheskoos Tallinna kesklinna hoonete seinad illegaalsest grafitist.

Ürituse üks eestvedaja Viiu Roosi ütles, et ürituse idee tuli sellest, et nad soovisid Street Art Jam ürituse raames ise grafiteid seintele teha, kuid ei võitnud selleks kuigi palju usaldust. Seetõttu otsustatigi teha üritus, et puhastada kesklinna soditud seinad ning tõmmata tähelepanu päris kunstile. «Meie eesmärk ongi teha vahet sodimisel ja professionaalsel kunstil,» ütles Roosi.

Noorte puhastusaktsioonile aitas kaasa ka Tallinna Munitsipaalpolitsei Amet. «Neilt saime ka nimekirja, kus on kõige rohkem soditud seinad,» ütles Roosi ning lisas, et ürituse käigus puhastatakse seinad näiteks Estonia puiesteel ja Müürivahe tänaval. Uue kuue saavad ka  Tallinna Ülikooli raamatukogu seinad. 

Mupo heakorra- ja noorsootöö sektori juht Kätlin Müürsepp ütles, et illegaalsed grafitid on Tallinnas suur probleem. «Joonistatakse ikka kuhu vähegi saab ja kui võimalus tekib. Üldiselt puhastavad seda kas korteriühistud või majaomanikud ise, sest rikkujaid on väga raske tabada,» selgitas Müürsepp.

Tema sõnul on trahv grafiti eest 100 trahviühikut ehk kuni 400 eurot, kuid trahve tehakse väga vähe. «Grafiti autoreid on jäänud vahele küll, kuid neid on ikka väga väike arv. Nad teevad seda õhtupimetuses ja vaikselt siis, kui rahvas ei liigu,» kirjeldas mupo ametnik. 

Puhastusaktsioon Street Art Jam toimub rahvusvahelise festivali JJ-Street Baltic Session 2014 raames. Street Art toob kokku andekad kunstnikud erinevatest maailma paikadest, et muuta tühjad ja soditud seinad suurteks kunstiteosteks. Nii muudetakse kunstiteoseks ka Nõmme terviseraja äärde jäävate hoonete seinad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles