Põhja-Tallinnasse plaanitav rannapromenaad sünnib arhitektuurivõistluse tulemusel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linlastele armsaks saanud Kultuurikilomeetri asemele valmib Kalaranna tänav.
Linlastele armsaks saanud Kultuurikilomeetri asemele valmib Kalaranna tänav. Foto: Toomas Huik

Põhja-Tallinnasse Kalaranna kanti plaanitav rannapromenaad peab olema ehitatud arhitektuurivõistluse alusel, mis peaks eeldatavasti toimuma aasta pärast. «Seal valivad erialaspetsialistid linnaruumi seisukohast parima võimaliku lahenduse,» selgitas Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd.

Telliskivi seltsi liikmed avaldasid septembri alguses avalikult muret, et  Kalasadama detailplaneering ei sulgeks avalikku mereäärt. Nende hinnagul oleks parem lahendus nihutada krundipiiri umbes 20 meetrit mereäärest kaugemale, kahandamata arendatavat brutomahtu. Planeeritud 400 korterit on nende hinnangul võimalik ka väiksemale krundile ära mahutada. 

«See aitaks praegust liivaranda päikesevalguse käes hoida, sest kui viiekordsed hooned tulevad avalikule promenaadile väga lähedale, varjutavad need ranna-ala täielikult. Küsimus on avaliku ruumi kvaliteedis ka nendele samadele elanikele, kes Kalasadamasse tulevikus korterid soetavad. Suur osa kesklinnalähedasest mereäärest on erakätes ja täis planeeritud, mis tähendab viie aasta perspektiivis veel suuremat nõudlust avalikule ja rekreatsiooniruumile,» seisab seltsi avalikus kommentaaris.

Linna peaarhitekti Endrik Männi sõnul on kõnealune piirkond eraomanduses ja detailplaneering näeb ette rannapromenaadi väljaarendamist arendaja poolt  ning 1/3 kogu territooriumist ehk 2 hektarit 6-st läheb avalikku kasutusse. «See on üsna suur osa võrreldes tavaplaneeringutega,» rõhutas ta. Tema sõnul teeb arenduse aga keerulisemaks asjaolu, et tegu on endise tööstusalaga: lahendamist vajavad reostuse jms. probleemid.

Männi sõnul eelneb aga rannapromenaadi sünnile kindlasti arhitektuurivõistlus. «Arendaja pole hakanud seda enne läbi viima, kui detailplaneering kehtestatakse, see peaks teoks saama selle aasta lõpus või 2015 alguses. Nii et umbes aasta pärast võiks arhitektuurivõistlus teoks saada,» oli peaarhitekt lootusrikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles