Fotod: Savisaar avas Haabersti ristmiku rekonstrueerimise esimese etapi

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati rekonstrueeritud Ehitajate tee lõigus Ehitajate tee 122 kuni Haabersti ring, mis on ühtlasi Haabersti ringristmiku rekonstrueerimise esimene etapp.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul on Õismäe piirkonna teed suure liikluskoormuse tõttu üsna kõvasti kannatanud ja Haabersti ring on üks enim  koormatuid ristmikke Tallinnas. «Meil on tõsine plaan ehitada see ümber, et muuta liiklus sujuvamaks. Kuna töö maht on suur ning  antud  ristmik on ka laialdaselt kasutusel  läbiva transiidi poolt, peame me rekonstrueerimistööde finantseerimiseks läbirääkimisi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga,» ütles Savisaar.

Rekonstrueerimistööde käigus ehitati Ehitajate tee Haabersti ringist kuni Ehitajate tee 122 krundini ümber 2+2 läbiva sõidurajaga teeks, teatas linnavalitsuse pressiteenistus. Tööde käigus uuendati tänava maa-alused tehnovõrgud, korrastati tänava sõiduteekate, renoveeriti tänavavalgustus, korrastati haljastus ning paigaldati liikluskorraldusvahendid. Uudse lahendusena paigaldati tänavale LED tehnoloogial põhinevad välisvalgustid. Sõidusuundi eraldab omavahel kahe meetri laiune eraldussaar.

Ehitati juurdepääsud teeääres paiknevatele kinnistutele, sealhulgas planeeritavale Maxima kauplusele ning uued jalg- ja jalgrattateed. Mustamäe poole kulgeval suunal lisandub uue lahendusena teine sõidurada vahetult pärast Haabersti ringi ülekäigurada ning Haabersti ringi poole kulgevale suunale rajati uus 3,25 meetri laiune ühistranspordirada.

Ehitajate tee ja Õismäe tee ristmik ehitati ümber valgusfooridega reguleeritud ristmikuks, mis lubab sooritada pöördeid Ehitajate tee, Õismäe tee ja Ehitajate tee 148 kinnistu vahel. Lisaks rajati tänavale täiendav valgusfooridega reguleeritud ülekäik. Eraldussaart laiendati mõlema fooriristmiku ülekäigu kohtades sõiduradade arvelt 2,5 meetrini. Mõlemas sõidusuunas ehitati kaks uut ühistranspordi peatust koos ootepaviljonidega.

Ehitajate tee äärde istutati 267 uut puud. Säilitamaks maksimaalselt tänavaäärseid puid ehitati kergliiklustee Haabersti ristmiku suunas nelja meetri laiune ning see laieneb alles Ehitajate tee 148 kinnistu juurdepääsust alates viie meetriseks.

Rekonstrueeritud tänavalõigu pikkus on 900 meetrit. Ehitustööde teostamise lepinguline maksumus oli 2,9 miljonit eurot, millest Maxima Eesti OÜ finantseeris 1,1 miljonit eurot Projekti koostas AS K-Projekt ning ehitustööde teostaja oli Lemminkäinen Eesti AS.

Haabersti ringristmiku ümberehitamine mitmetasandiliseks tänapäevaseks liiklussõlmeks peaks teoks saama lähiaastatel. Kommunaalameti juhataja Ain Valdmanni sõnul annab Tallinn linn just täna majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumisse sisse järgmise rahastamisperioodi taotlused. «Nende seas on nii Haabersti ringristmik, Gonsiori tänav kui ka Reidi tee ehk Põhjaväil. Edasi sõltub kõik sellest, kuidas rahastamisotsused kujunevad. Me oleme põhimõtteliselt valmis järgmise aasta teisel poolel edasi minema Vana-Rannamõisa tee remondiga kuni Lõuka tänavani,» ütles Valdmann.

Haabersti linnaosavanema asetäitja Juhan Hindovi sõnul viiakse Paldiski maantee tulevikus  praegusel Haabersti ringil teisele tasandile. Teoks peaks see saama kolme-nelja aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles