Põhja-Tallinna valitsus hoiatab korteriostjaid Stroomi residentsi eest

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stroomi residents.
Stroomi residents. Foto: Uwe Gnadenteich

Põhja-Tallinna Valitsus hoiatab, et Stroomi residentsile ei ole väljastatud minikorteritele ehitus- või kasutuslubasid.

Põhja-Tallinna vanema Karin Tammemäe hinnangul ei anna Stroomi residentside puhul korteriteks nimetatud 12-33 ruutmeetri suurused  pinnad välja vajalikke päevavalguse nõudeid ja minimaalse elamispinna suurust, samuti ei ole tagatud parkimiskohti kõigile elanikele.

«Sinu väike residents mere ääres, on lööklause, mis mõjub kahtlemata ahvatlevalt.  Hubane kodu jalutustee kaugusel Stroomi rannast, peagi täiesti uue ilme saavas hoones Põhja-Tallinna tõmbekeskuses — just  sellise reklaamtekstiga meelitab Endover ostma korterit täna Stroomi hotelli nime kandvasse Randla tänav 11 hoonesse. Paraku on tegemist juhtumiga, kus projektil puudub linnaplaneerimise ameti heakskiit ja vajalik projektdokumentatsioon,» ütles Tammemägi.

Ta lisas, et inimese heaolu ja tervise eest hoolitsemiseks on eluruumidele kehtestatud rangemad tuleohutuse, tervisekaitse, mürataseme, päevavalguse ja parkimise nõuded ja normid, kui on kehtestatud äriruumidele. «Kui soetada kodu äripinnale ja ilmnevad probleemid, ei ole  elanikul võimalik oma õigusi eluruumidele kehtivatest normidest lähtuvalt kaitsta,» hoiatas linnaosavanem.

Väike korter tundub ökonoomne, kuid tuleb arvestada, et hilisemad kulutused korteri pidamisel on eeldatavast suuremad, kuna hoones on palju üldkasutatavat ruumi. Lisaks tuleb arvestada sellega, et ärimaa maamaks on kõrgem kui elamumaa maamaks.

«Kui hoone omanikel on soov kinnistu ja hoone funktsiooni muuta, tuleb algust teha aega ja finantse nõudva protsessiga. Kinnistu sihtotstarbe muutmiseks tuleb koostada detailplaneering. Ehitise muutmiseks korterelamuks tuleb esitada projekteerimistingimuste taotlus linnaplaneerimise ametile, koostada ehitusprojekt ja taotleda ehitus- ja kasutusluba. Konkreetsel juhul võib aimata, et kogu kaasnev murekoorem asjaajamisega jääb tulevaste elanike kanda,» selgitas linnaosavanem.

Põhja-Tallinna valitsus saatis ehitusjärelvalve algatamiseks kirja linnaplaneerimise ametile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles