Kaarli kiriku «Suur maalritöö» on lõpetatud

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarli kiriku lae ja võlvkaarte värvimistööd on valmis saanud
Kaarli kiriku lae ja võlvkaarte värvimistööd on valmis saanud Foto: Eerik Peinar

Märtsi lõpus alanud Kaarli kiriku lae ja võlvkaarte värvimistööd on valmis saanud. Kirikulistele harjumuspärane punakaspruun lagi on nüüd pea täies ulatuses kaetud heledama värviga. 

«Hea meel on tõdeda, et kirikusaal tervikuna on viimase nelja aasta jooksul tundmatuseni muutunud. Kogudus on aktiivselt tegelenud kirikuhoone remondiga juba 1980ndate aastate keskpaigast, aga põhjaliku kirikusaali siseremondini jõudsime 2011. aastal. Tänaseks on kogudus valdavalt oma vahendite ja jõududega renoveerinud kirikusaali seinad, lae ja restaureerinud altarimaalid. Ees ootab veel Walcker-oreli kapitaalremont. Kogu linnarahvas on teretulnud vaatama meie kaunist kirikut, osalema nii jumalateenistustel kui kontsertidel.» ütleb koguduse õpetaja Jaak Aus.

Värvimistöid alustati koorirõdu kohal olevast võlvkaarest ja liiguti altari suunas. Oreli kohal olevat lage praegu ei värvitud, see tehakse koos Walcker-oreli kapitaalremondiga. Puhastustöödeks kulus 425 liitrit tehnilist piiritust ja värvimistöödeks 300 liitrit.Töid teostas kauaaegne koostööpartner HeaKoda OÜ ja need toimusid kahes vahetuses – varahommikust hilisõhtuni. Värvimistöödel kasutati Norrast toodud tõstukit.

Tööde käigus leiti lae puhastamise ajal lae keskosa puidust dekoratiivselt tähtvõlvilt puidu kahjustused, mis olid tekkinud üle kolmekümne aasta tagasi katuselt vihma ja lumesulamisvee läbijooksude tulemusel. Kogu puitosale tehti ekspertiis ja leiti lahendused kahjustatud puitosade turvaliseks vahetamiseks.

Lae värvimise käigus vahetati viies lühtris välja ka vanad tinakestas elektrijuhtmed, mis pärinesid 1924. aastast. Lühtrite rosetid värviti sobiva kullavärviga. Malmist laerosette ei värvitud, vaid need puhastati rohelise seebi ja veega. Kokku kulus töödele ca 58 760 eurot, millest laekus annetustena 517 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles