Haridusamet: lapsevanematelt andamite küsimine ei ole aktsepteeritav

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ANDRES PAJULA
ANDRES PAJULA Foto: Valimised

TallinnCity küsis lugejatelt, kui palju ja mille eest küsivad koolid lastevanematelt andameid. Üleskutsest selgus, et raha küsitakse nii vetsupaberi, kontrolltööde kui ka kaunite kunstide jaoks. Kommentaariumis vihjatud koolid Tallinna Lilleküla gümnaasium ja Rahumäe põhikool täiendavate vahendite hankimist ei kinnita. Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul on tegemist pikaajalise probleemiga, mida on keerukas nii avastada kui ka lahendada. 

Tallinna haridusameti seisukoht on selle juhataja Andres Pajula sõnul ühene: «Koolidele õppetööks eraldatud rahast peab selleks ka jätkuma ning lastevanematelt täiendavate vahendite hankimine pole aktsepteeritav. Igale juhtumile ning lastevanematelt tulnud vihjetele reageeritakse. «Tegeleme teemaga, aga see on keeruline,» kommenteerib ta pealinna koolide poolse andamite küsimise teemat. Mida lapsevanemad teha saavad? «Juhul, kui lapsevanem ei tea, mida üks või teine rida kooli poolt saadetud arve peal tähendab, on tal õigus selle tasumisest keelduda.» Samuti kutsub Pajula üles küsitava sisuga lisatasudest haridusametit teavitama. 

Pajula sõnul on koolide kõrvale loodavad MTÜd ning teised juriidilised kehad kõige küsitavamad, sest sellisel juhul kaob ära läbipaistvus. Näiteks kooli poolt tundidevälise huvitegevuse elluviimiseks loodud mittetulundusühingu eesmärk ei ole talle arusaadav: «Kui tegu on kooli initsiatiiviga huvitegevust pakkuda, siis tekib küsimus, miks selleks kõrvaline organisatsioon luua? Tihtipeale võib see tähendada, et muul ajal tasuta kasutatavate kooliruumide eest küsitakse lastevanematelt rendiraha, mis teeb teenuse lapse jaoks kallimaks, kui see muidu oleks.» Eraldiseisvate, aga koolidega seotud organisatsioonide osas ei saa haridusamet uurimist teostada.

Eriti keerulised juhtumid on Pajula sõnul kooli kaubamärgiga seotud. Näiteks, kui kooliks ettevalmistust pakkuv organisatsioon kasutab kõrvalisi ruume, aga ühe kindla kooli kaubamärki, siis see võib meelitada sinna puhtalt brändi pärast kohale palju rohkem huvilisi, kui mõnel muul juhul.  Siin on tegemist ka korruptsiooniohuga, kui antud organisatsiooniga on seotud koolijuht. Selles osas hoiab haridusamet silmad eriti lahti ja reageerib Pajula sõnul kohe. Teisalt nendib ta, et nii sekkumine kui ka otsuste vastuvõtmine sellisel juhul on keerukas.

Rahumäe põhikooli huvitegevust pakkuva MTÜ Rahuka tegevus on Pajula sõnul uuritud terve eelmise kooliaasta jooksul. Selle kohta on laekunud lastevanemate küsimusi ja vihjeid ning Tallinna haridusameti juhataja sõnul on tegu senini kõige keerukama juhtumiga, sest mittetulundusühingu kooliväline huvitegevus peale õppetöö lõppu igal koolipäeval on põimitud õppekavva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles