Andamid pealinna koolides: raha küsitakse vetsupaberi, kontrolltööde, kaunite kunstide ja keeletundide eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WC-paber.
WC-paber. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui palju ja milleks küsitakse lapsevanematelt Tallinna koolides lisaraha? Tallinncity lugejate vihjetest selgus, et raha küsitakse nii vetsupaberi, kontrolltööde kui ka kaunite kunstide jaoks.

Tallinna Lilleküla Gümnaasiumis tuleb iga aasta maksta 2 eurot vetsupaberi raha, kirjutas üks kooliõpilase lapsevanem meie kommentaariumis.  «See ei vasta tõele,» lükkas Lilleküla Gümnaasiumi direktor Jaan Paas saadud info ümber. Küsimusele huvitegevuse tasustamise kohta vastab Paas: «Ringide tasustamine toimub vastavalt Haridusameti kinnitatud hinnakirjadele. Huvitegevus on tasuline, aga see ei ole lastevanematelt korjatav lisaraha, vaid nagu muudegi huvikoolide puhul nende tegutsemiseks vajalik tasu.» Vihjed õppetööks vajalike ülejäänud teenuste või toodete lisatasude kohta, mis pärinevad lastevanemate taskutest, lükkab ta samuti ümber: «Kool ei korja mingit vanemate raha!» 

Samuti kirjutati meie kommentaariumisse, et ühes koolis küsiti raha matemaatika kontrolltööde eest: «Summa pole palju, alla 3 euro. Miks? sest nad ostavad kontrolltööd sisse.» Teine vanem kirjutas: «Minu lapsel oli koolis valmistrükitud kontrolltööd. Ma ei tea, kas nüüd, kus töövihikud tasuta, need kontrolltööde kogumikud sinna alla kuuluvad või tuleb vanematel need eraldi välja osta.» Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi direktor tunnistab, et kontrolltöid ostetakse sisse küll, aga seda mitte lastevanemate taskust tuleva raha eest. «Kontrolltöid ostame sisse küll, kasutades näiteks Miksikese teenust, aga seda kooli enda rahade eest.» Ainukese ühise rahakogumisena tõi Paas välja klassijuhatajate endi poolt aasta jooksul kogutava klassiraha, mille lepivad klassijuhatajad lastevanematega ise kokku. Ta lisas, et tavakoole ei tasu kesklinna koolidega andamite kogumise osas võrrelda. 

Samuti vahendati lastevanemate poolt meile, et Rahumäe Põhikoolis on moodustatud MTÜ Rahukas, mis siis lastele korraldab 2+2 huvitundi nädalas. «Minu lapse valik on prantsuse keel ja kunst (pakutakse veel näitlemist, tantsu, midagi veel)ja need 2+2 maksab 45 eurot kuu, natuke krõbe on, eriti kui koolis käib mitu last perest...» Rahumäe Põhikooli õppeajajuhataja Enn Helemäe leiab, et nende poolt pakutava huvitegevuse teenus võib osutuda odavamaks, kui peale tunde mujal ringides käimine, sest arvestama ei pea transpordi ja lisaruumide rendiga. «Huvitundide tasudele kehtivad mitmelapselistele peredele soodustused,» räägib Helemäe. Kooli kodulehel on kirjas, et alates teisest lapsest kaunite kunstide klassis ehk MTÜ Rahuka põhiõpet toetavas huvihariduse programmis on õppemaksu soodustus igale nooremale lapsele-15%. Samuti asuvad teenusega rahulolevad lapsevanemad MTÜ Rahuka ja Rahumäe Põhikooli kaitseks välja: «Ei ole tõsi. Eraldi klassi neist lastest, kes kunstides ei osale, tõesti 4. klassist allapoole enam ei ole, aga keegi ei kohusta neid tunde võtma. Nagu sa kindlasti tead, on kaunite kunstide tunnid koolipäeva esimesed ja viimased, seega ei ole mingit takistust neis mitte käia. Ma ei saa aru, miks inimesed kooliga ei suhtle...»

Nii räägib teinegi lapsevanem huvitundide teenuse paindlikkusest: «Esiteks, mitme lapse puhul saab ju soodustust. Teiseks, mida vähem aineid, seda suurem on tasu aine kohta. Kolmandaks, sinu lapse valikute puhul ajab hinna üles kunst, see on ka ainsa ainena oluliselt kallim kui muud (materjalid maksavad). Minu lastel kõik neli ainet valitud ja summa vaid mõne euro võrra suurem,» kommenteerib ta erinevaid valikuvõimalusi. See on kõige tavalisem huviring, täpsemalt neli ringitundi nädalas ega ole kellelegi kohustuslik ja ei peaks minema lastevanematelt küsitava «lisaraha» alla. Kui need ringid kõik eraldi võtta, siis mõnes noortemajas ja spordiklubis, tuleb see oluliselt kallim.

Helemäe räägib MTÜ Rahuka tegevusest lähemalt: «Kategooriaid on mitmeid erinevaid ja need tunnid on mõeldud kõigile. MTÜ on eraldi seisev juriidiline isik, kes tundide järgset huvitegevust korraldab, ka sealsed õpetajad tulevad väljastpoolt maja.» MTÜ Rahukat Rahumäe Põhikooli allorganisatsioonina õppealajuhataja ei tunnista, viidates selle eraldiseisvale juhatajale. Samas ütleb ta, et MTÜ Rahukas moodustub osaliselt kooliga seotud inimestest ja ka isikutest väljastpoolt. «Just kool on see, kes huvitegevust koordineerib, sest huvitegevuse õppekava on tunnikavaga otseselt seotud,» ütleb ta sellegipoolest. «Muid kooli poolt küsitavaid lisatasusid meil ei eksisteeri,» kommenteerib Helemäe üleüldist lastevanematelt lisatasude küsimise poliitikat Rahumäe Põhikoolis. 

Veel lastevanemate arvamusi annetuste kohta:

Koolid peaksid hoidma kogutud annetuste aruanded avalikud. Sellest peaks üldjoontes piisama. Eriti Tallinnas. Siis teavad kodanikud millisesse kooli last panna ja mida ta selle eest maksab/saab.
Kui on tavaline kool, siis on õigus nõuda ... tavalist haridust, lisatasuta. Kui paned lapse kooli milline nikerdab lisa vahendeid, siis on õigus nõuda ... erilist haridust.
Kui on lapsi mitu, siis on ikka paganama raske küll. Teisalt näitavad tulemused, et kui lapsel on vähegi nutti ja pealehakkamist JA vanematel on oma lapse vastu huvi, siis nn. eliitkoolid annavad lapsele kiirenduse elluastumisel, milline ülikooli lõpetamisel vabastab vanema oma täiskasvanud lapse ülalpidamiseks lisaraha maksmise, et mitte öelda enam.


GAG puhul koguti arvutite soetamiseks raha. Kuid see oli rangelt vabatahtlik, ei rakendatud muid sanktsioone kui e-mailile saadetud üleskutsete ja aruannete saatmist. Sedagi oli kord kuus ja ainult 3 kuu jooksul. Raske oli, kuid raha kogunes. Paljud lapsed saavad sellest otsest abi, ülejäänud saavad abikäe ulatamise meeldiva kogemuse.

***

Riik sätestab õppekavades igasugused vahendid, aga raha selleks ei eralda. Õppetöös peab kasutama flööte muusikas, tööõpetuses ja kunstis materjale, aga...riik raha selleks ei eralda.
Kala hakkab ikka mädanema peast.

Miks te arvate, et head haridust saab tasuta? Ei ole vaja oma lapsi katsetele viia ja iga hinnaga nn eliitkooli trügida, kui rohkem panustada ei soovi. Kui lapse haridus on oluline, siis ei piisa tema kooliuksest sisse lükkamisest.

******

See on kahe otsaga asi, ühest küljest võtab lisanduv "annetus" huvitegevuste eest võimaluse vaesematel peredel laste saatmise võimaluse eliitkoolidesse, kuigi minu koolis oli ka võimalus sellest maksust loobuda finantsraskuste korras. Teisest küljest võimaldab lisanduv finants lastele pakkuda mitmekülgsemat haridust. Isiklikult jäin väga rahule lisanduvate ainetega mis nö. standardile lisati huvitegevuste näol.

***********

On avalik saladus, et paljudes koolides, eriti nn Tallinna eliitkoolides on sisse viidud varjatud õppemaks. Seda varjatakse mitmeti. Esiteks tuleb teha kohustuslik annetus kooli toetusfondi (kuigi koolid lubavad suuremeelselt nn erandjuhtudel, nt raske majandusliku olukorra tõttu annetusest loobuda). Teiseks on õppeaineid, mille õppimise eest tuleb eraldi maksta. Siia kuuluvad eriti keeled, aga on ka muud. Ametlikult vormistatakse see huvitegevusena, sest ringide eest on ikka vanemate rahakotist tasutud. Kuid sel juhul ei tohi jõuda hinne tunnistusele, mis ometi juhtub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles