Tudeng: korteriotsing Tallinnas oli nagu õudusunenägu

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürikorteri leidmine enne sügist ei pruugi olla kõige lihtsam ülesanne.
Üürikorteri leidmine enne sügist ei pruugi olla kõige lihtsam ülesanne. Foto: Toomas Huik

Tallinnasse õppima tulevad tudengid peavad tihtipeale nentima, et pealinnas üürikorteri leidmine ei ole kõige lihtsam ülesanne. Asjatundjad räägivad, miks see nii on.

Tallinna Ülikooli õppima tulev Kaari Tõke ütles, et üürikorteri otsing oli nagu õudusunenägu. «Hakkasime juuni lõpust otsima, vaatama ja kirju saatma, juba siis olid mõned korterid võetud,» ütles Kaari, kelle eesmärk oli leida kolmetoaline korter, mida koos sõbrannaga jagada.

«Soovisime, et mõlemal oleks oma tuba, aga pika otsimise peale saime aru, et kõik kolmetoalised olid liiga kallid, a la 400-500 eurot,» rääkis Kaari ja lisas, et lõpuks oldi nõus üürima ka nii, et üks magab eestoas ja teine saab oma toa. «Me olime juba päris masenduses, aga siis kirjutas meile ühine sõber ja pakkus kolmetoalist korterit hea hinnaga ehk lõpuks saimegi väga hea korteri hoopis tutvuste kaudu,» kirjeldas Kaari, kuidas stressav korteriotsing Tallinnas lõpuks õnneliku lahenduse sai.

Uus Maa kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi ütles, et sellist hooajalist korterite hinnatõusu esineb igal aastal. «See on selline hooajaline hinnatõus. Kui see nii-öelda suur ralli läbi saab, siis hinnad lähevad tavapärasele tasemele tagasi,» ütles Vähi, kuid lisas, et iga korteri puhul hinnad siiski ei tõuse. Tema sõnul on Tallinna kinnisvaraturg eriilmeline ning ei saa öelda, et sügishooaeg mõjutab täiel määral kogu Tallinna üüriturgu.

«Eks nendel korteritel, mis on ülikoolidele lähemal ja kus on ka rohkem välistudengeid, võib tõesti hinnalisa juures olla. Mõni teine korter, mis on ülikoolist kaugemal, jääb aga sama hinnaga,» rääkis Vähi, et ülikooli lähedus on oluline faktor. Ta tunnistas, et on suve jooksul näinud küll, et väiksemate korterite hinnad on natuke kasvanud. Samuti on ta täheldanud, et korteriotsingud on viimastel aastatel varem alanud. «Sügiseks on kortereid vaatama hakatud tegelikult hiliskevadel, hooaeg on varem käima läinud. Eks teatakse ka, et kui augustiks asja jätad, saad midagi kallimat,» teadis Vähi rääkida.

Arco Vara juhatuse liige Maia Daljajev kinnitas samuti, et Tallinna üüriturul on igal suvel niinimetatud «üüriralli», mil kõrgkoolidesse saabuvad tudengid otsivad järgnevaks õppeperioodiks eluaset. «Kuna nõudlus on siis tavapärasest kõrgem, on sel ajal ka üüripindade omanikel hea põhjus küsida tavapärasest kõrgemat hinda,» ütles Daljajev. Ta soovitab üliõpilastel üürikorterite peale varem mõtlema hakata ning võimaluse korral leping juba kevadel sõlmida. «Või siis leidke ajutine lühiajaline elukoht tuttavate juures ja otsige üürikorter septembrikuu teisel poolel, mil kindlasti paljud korteriomanikud on valmis paindlikumateks läbirääkimisteks,» soovitas ta.

Daljajeva sõnul on kahjuks nii mõnelgi korteriomanikul tudengitest üürnike suhtes eelnevatele ebameeldivatele kogemustele tuginedes negatiivne eelarvamus ning mõnikord ka ei olda seetõttu valmis kompromissi saavutama. «See, et üürihuvilisele tundub hind liiga kõrge, kuid omanikule mitte, ei ole veel omaniku poolt vaadatuna piisav põhjendus hinna alandamiseks. Turg reguleerib hinda ja turuosalistel tuleb sellega arvestada. Nii omanikul kui ka üürnikul,» selgitas Daljajev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles