Tallinnas saab tasuta näitusel näha budistlikke reliikviaid

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja, Berliin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama
Dalai-laama Foto: SCANPIX

Tasuta rändnäitusel «Maitreya Loving Kindness Tour» on väljas nii Šākjamuni Buddha kui mitmete teiste Indiast, Tiibetist, Koreast ja Hiinast pärit budistlike pühakute ja suurte õpetajate säilmeid ning esemeid.

Näitus toimub Tallinnas, Hobuveskis Lai tn 47. Budistlike reliikviatega saab tutvuda 8. augustil 18-20 (avamine), 9. augustil kell 10-19, 10. augustil kell 10-17. Näitusel on väljas viiekümne budistliku õpetaja säilmed. Kõige väärtuslikumad neist on ajaloolise Buddha kahe ja poole tuhande aasta vanused säilmed. Reliikviaid on näitusele annetanud nii Tema Pühadus dalai-laama kui mitmed asutused nii Tiibetist kui Birmast.

Budistlike õpetajate põletusmatuste tuhas moodustuvad kaunid pärlite või kristallide sarnased säilmed. Budistliku arvamuse kohaselt on nende tekkimise põhjuseks pühade isikute kõrged vaimsed väärtused – nende kaastunne, tarkus ja meelepuhtus. Buddha surma järel, kaks ja pool tuhat aastat tagasi, jagati Buddha säilmed tema õpilaste vahel. Järgnevatel sajanditel on sarnaseid reliikviaid kogutud paljude budistlike suurkujude maistest jäänustest.

Rändnäitusele pani aluse Nepali päritolu budistlik õpetaja Lama Zopa Rinpoche. Näitus on käinud juba 68 maal ja seda on külastanud üle 2,3 miljoni inimese. Säilmed on eksponeeritud läbipaistvates kastides ja nende keskel asub elusuuruses Maitreja Buddha kuju. Dalai-laama on öelnud: «Tänapäeva maailmas vajame me tõepoolest Maitrejat – sõbralikkuse arendamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles