Tänavused merepäevad üllatavad öölaulupeo ja sõudevõistlusega

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puksiiride tants mullustel merepäevadel.
Puksiiride tants mullustel merepäevadel. Foto: Toomas Huik

Tänavused merepäevad on järjekorras juba seitsmendad ning need peetakse 18.-20. juulini Vanasadamas, Lennusadamas ja Noblessneri sadamas.

«Merepäevad on iga aastaga üha populaarsemaks läinud ja meeldiv on tõdeda, et eelmisel suvel külastas merepäevi kolme päeva jooksul ligi 150 000 inimest,» ütles kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härm.

«Nagu varem, saame ka sel aastal kuulutada, et tegemist on Eesti suurima tasuta pere- ja merepeoga. Tõsi küll, laevasõidud ja mõned kontserdid on küll piletiga, kuid piletihinnad on üldjuhul soodsad» lisas ta.

Härmi sõnul toimuvad tänavu uuendusena väikelaevade sõidud Vanasadamast Noblessnerisse ja tagasi. See peaks sobima inimestele, kes ei taha väga pikalt mööda mereäärt jalutada.

Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand rääkis, et sel aastal tuleb kaks uut sündmust Vanasadama kruiisikaide juures. Esiteks suur merepäästeõppus, teiseks suur meelelahutuslik sõudevõistlus Eesti tippudega.

 «Meil on ainulaadne võimalus näidata sõudjaid merepäevade külalistele. Seda küll aerutamisel, sest asi toimub avaveel ja ilmastikuolude tõttu võib seal olla suur laine, nii et aerutamiseks mõeldud paadiga on veidi lihtsam seal toimetada,» ütles Eesti sõudekoondise neljapaadi liige Allar Raja. Lisaks sõudjale on igas paadis veel üks üllatusosavõtja, kes tekitab nii-öelda x-faktori, nii et tulemust on võimatu ennustada,» rääkis Raja.

«Tore on ka see, et stardijoonel kohtuvad pealekasvav põlvkond ehk Kaur Kuslap ja Sten-Erik Anderson ning rivaaliks on Jüri Jaanson ja Tõnu Endrekson. Mina ja Kaspar Taimsoo katsume ennast siis kusagile nende vahele mahutada,» ütles Raja.

Meremuuseumi direktori Urmas Dresen lubas, et merepäevade ajal näeb mingit osa jäämurdja Suur Tõll sajanda sünnipäeva puhul mängitud etendusest «Jäämurdja sajand». «Siis mängitud etenduse käigus toimetas Trikivabrik, siis midagi sellest näeb ka merepäevade ajal,» ütles Dresen.

Kuna Suure Tõllu auks on merepäevad pühendatud aurulaevadele, siis on selle auks Soomest kutsutud 1944. aastal ehitatud aurulaev Turso. «Maailmas on neid aurulaevu ju küll, mis sõidavad kergema või raskema kütteõliga, aga Tursol kasutatakse klassikalist sütt. Seal saab kätte just selle õige tunde, et mida tähendas aurulaeval katlakütja amet, kus tuli tonnide viisi sütt katlasse visata,» rääkis Dresen.

Soomest tuleb tema sõnul veel üks väike aurulaev või isegi lausa aurupaat. «Paadile on aurumasin peale pandud ja tema omapäraks on see, et ta sõidab puiduga. Selle paadi kütteks piisab tee pealt korjatud kuusekäbidest ja oksarisust,» ütles meremuuseumi direktor.

Laupäeva öösel tuleb Lennusadama kail ka väike öölaulupidu, kus peaesinejaks on Kukerpillid. Üles astuvad ka Uku Suviste, Nele-Liis Vaiksoo, Artjom Savitski, Triin Niitoja, Carl-Philip Madis ja Elisa Kolk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles