Nõmme radiaatorivargus leidis lõpplahenduse Saksamaa kohtus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdeku gümnaasiumis maha lõigatud ja minema viidud radiaatorite juures on näha seda tööd teinud töömeeste jäljed.
Valdeku gümnaasiumis maha lõigatud ja minema viidud radiaatorite juures on näha seda tööd teinud töömeeste jäljed. Foto: Andres Haabu

Kaks aastat tagasi palju kära tekitanud Nõmme radiaatorivargus leidis lõpplahenduse Saksamaa kohtus, mis mõistis teos süüdi Saksa kodanikust Nõmme linnaosavalitsuse ehitusametniku.

Tunamullu jaanuaris viskas Nõmme keskerakondlasest linnaosavanem Erki Korp õhku kahtluse, nagu võis tema eelkäija Rainer Vakra olla seotud gümnaasiumihoonest radiaatorite varastamisega. Politsei uurimine tuvastas seevastu, et teoga oli seotud hoopis Nõmme linnaosa valitsuse ehituse vanemspetsialist Roman Rochmann, kellele esitati ka kahtlustus.

«Kahtlustuse kohaselt omastas mees ebaseaduslikult 2011. aasta esimesel poolel temale usaldatud Nõmme Linnaosa Valitsusele kuuluvaid vallasasju,» ütles riigiprokuratuuri pressinõunik Kadri Tammai. Kuivõrd Rochmann on Saksamaa kodanikuga ja ta ka elab seal, anti kriminaalmenetlus Saksamaale üle. Seal anti mees kohtu alla.

«Kuna isik oli aga Saksamaa kodanik, siis ei ole tema väljaandmine võimalik. Seetõttu saatis Põhja ringkonnaprokuratuur kriminaalasja materjalid riigiprokuratuuri otsustamaks, kas kriminaalasi on võimalik menetluse jätkamiseks üle anda Saksamaale,» selgitas Tammai.

Saksamaa Liitvabariigi Göppingeni ringkonnakohus mõistiski Rochmanni süüdi omastamises. Kohus tuvastas, et Rochmann omastas temale usaldatud linnaosa valitsusele kuuluvaid vallasasju kokku 4884,4 euro eest. Karistuseks mõisteti talle rahatrahv 3600 eurot.

Erki Korp palus 2012. aasta jaanuaris prokuratuurile tehtud avalduses uurida, kas Vakra ja munitsipaalpolitsei toonane juht Monica Rand on seotud gümnaasiumihoonest radiaatorite varastamisega. Politsei alustas Korpi avalduses toodud info põhjal kriminaalmenetlust karistusseadustiku vargust käsitleva paragrahvi alusel.

Avalduses teatati, et aadressil Valdeku 13 asuvast hoonest on omavoliliselt ära viidud 230 malmradiaatorit ja üks rauduks. Prokuratuurile avalduse esitanud Erki Korp märkis, et radiaatorid viidi omavoliliselt ära 2010. aasta sügise ja 2011. aasta aprillikuu vahel ehk vahetult enne tema linnaosa vanemana ametisse asumist. Avalduses viidatakse Erki Korpi sõnul just Monica Rannale ja Rainer Vakrale sellepärast, et nemad vastutasid sel ajavahemikul Nõmme linnaosas toimuva eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles