Eenmaa: keskerakondlik linnavalitsemine lõpeb väga suure krahhiga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivi Eenmaa
Ivi Eenmaa Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tallinna volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Ivi Eenmaa sõnul on linnavolikogu opositsioon arutanud linnapeale ja Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele umbusalduse avaldamist juba nädalaid, kuid tagasimaksunõude esitamine ja tema suhtes kriminaaluurimise algatamisega muutus see veel rohkem aktuaalseks.

Eenmaa ütles Postimehele, et opositsioon on arutanud võimaliku umbusaldusavalduse esitamist viimastel nädalatel seoses lisaeelarvega. «Elamine põhimõtte järgi, et pärast meid tulgu või veeuputus, on see, millega me ei saa kuidagi nõus olla,» lausus ta.

Tema sõnul ei saa opositsioon vaikides pealt vaadata, kui linnapea väidab, et Tallinna teed-tänavad on kõige paremas korras, samas kui tegelikult koguvad inimesed näiteks Õismäel aukude lappimiseks ise raha. Samuti ei suuda linn tema sõnul ära maksta oma võlgnevusi erakoolidele, mille vältimiseks minnakse kuni riigikohtuni välja, kuid näiteks luksussauna ehitamiseks Lasnamäele raha jätkub.

«Kuidas on võimalik, et selleks, mille eest linn vastutab seaduse ees, raha juurde ei anta, Lasnamäe saunale aga küll?» küsis Eenmaa ja lisas, et seejuures on Savisaar kulutanud kohalike valimiste eel ainuüksi ühele reklaamile linnaeelarvest üle 100 000 euro. Tema hinnangul näitab ka praegune lisaeelarve, et keskerakondlik linnavalitsus plaanib linna raha kampaaniale kulutamist jätkata.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni ettekirjutuste ning Savisaare ja mitme teise keskerakondlase suhtes algatatud kriminaalmenetluse lisandudes muutus umbusalduse avaldamine tema sõnul veelgi aktuaalsemaks.

Eenmaa nentis samas, et opositsiooni ja koalitsiooni jõudude vahekorda arvestades ei saada umbusalduse avaldamise nõuet ilmselt edu. «Sellega läheb samamoodi täpselt nii kaua, kuni linna elanikkond hakkab aru saama, et see elu, mida Keskerakond on neile võimaldanud, lõpeb krahhiga ja väga suure krahhiga,» lausus ta ja märkis, et võib-olla pole opositsioon suutnud seni piisavalt hästi selgitada, mida ühelt poolt priiskamine, teiselt poolt aga linnas lokkav vaesus ja suur laenukoormus tegelikult Tallinna arengule tähendab.

Reformierakonna fraktsioon koguneb umbusaldamisega seotud küsimusi arutama täna õhtul. «Arutame läbi omapoolsed sõnavõtud ja küsimused, sest asi on läinud üle igasuguse piiri. Kui tekib kõikvõimsuse tunne, võib kukkumine olla ükskord väga järsk,» lisas Eenmaa.

Suure tõenäosusega annavad Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu saadikud umbusaldusavalduse üle homsel volikogu istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles