Kõiv: lennukid ja autod ohustavad Ülemiste järve

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu keskkonnakomisjon Ülemiste veepuhastusjaamas.
Riigikogu keskkonnakomisjon Ülemiste veepuhastusjaamas. Foto: Erik Prozes

Riigikogu keskkonnakomisjoni liikme Tõnis Kõivu (RE) hinnangul ohustab üha kasvav lennuintensiivsus Tallinna lennujaamas Ülemiste järve. «Riski maandamiseks tuleks rajada veevõtmise võimalus otse Pirita-Ülemiste kanalist,» leiab ta.

 Suuremat kaitsmist vajab Kõivu hinnangul ka Vana-Tartu maantee alguses asuv kanali suubla. «Kõigepealt tuleb leida lahendused Ülemiste järve ohustavate suurte riskide maandamiseks ja alles siis võime edasi rääkida järve lõunakaldal asuva tee avamisest näiteks jalakäijatele ning jalgratturitele,» ütles keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra.

«Kiita tuleb AS-i Tallinna Vesi, kes on lisaks Ülemiste pinnalt vee võtmisele rajanud veevõtukoha ka järve pinnast 2,5 m sügavusele,» selgitas keskkonnakomisjoni liige Tõnis Kõiv. «Nüüd on võimalik järvevee reostuse korral valida, kas võtta vett pinnalt või järvesügavusest.»  Suuremahulise reostuse puhul, milleks lennuõnnetus kaheldamatult oleks, võib osutuda vajalikuks vee võtmine otse Pirita-Ülemiste kanalist. Selleks on agavaja rajada kanali ja veepuhastusjaama vahele ühendus.

Kuna Ülemiste järves on vett 15,8 miljonit kuupmeetrit siis on eelkõige vaja kaitset otsestele veevõtukohtadele ja Pirita-Ülemiste kanali suublale. Arvestades järve suurt mahtu ja sellest tulenevat reostuse lahustumisvõimet, tuleb Kõivu hinnangul takistada autodega ligipääsu eelnimetatud paikadesse. «Vana-Tartu maantee algusest järve sõitmisel on takistuseks vaid kergekaaluline võrkaed,» sõnas Tõnis Kõiv.  «Minu arvates vajab see osa järvest tugevamat kaitset, füüsilisi takistusi pahatahtliku tegevuse takistamiseks.»

Riigikogu keskkonnakomisjon tutvus Ülemiste Veepuhastusjaama tööga 15.aprillil k a ning samuti arutletierinevate vee kvaliteeti mõjutavate tegurite üle. Arutelu jätkub keskkonnakomisjonis 20.mail Ülemiste järve ohustavate riskide üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles