Erakordsus ja professionaalsus tõid Lennusadamale tunnustuse

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
End Lennusadama omanikuks pidav Rotko tahab riigilt 150 miljoni dollari hüvitamist.
End Lennusadama omanikuks pidav Rotko tahab riigilt 150 miljoni dollari hüvitamist. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Täna õhtul kuulutati Eesti Kunstimuuseumi Kadrioru kunstimuuseumis välja Euroopa Aasta Muuseum 2014. Enam kui 30 kandidaadi seast pälvis peapreemia Türgis Istanbulis asuv Masumiyet Müzesi, ka Eesti Meremuuseumi Lennusadam toodi kohtunike poolt esile.

Lisaks peaauhinnale anti välja Euroopa Aasta Muuseumi auhinna asutaja Kenneth Hudsoni nimeline preemia, mille igal aastal pälvib mõni erakordselt ebatavaline, julge ning vahel ka vastuoluline muuseum. Sel aastal sai tunnustuse osaliseks Riias paiknev Žaņa Lipkes memoriāls, teatas Eesti Kunstimuuseum.

Selleaastase Silletto preemia pälvis Saurer Museum Arbonist Šveitsist. Preemia antakse muuseumile, mille tegevus on suunatud kohaliku kogukonna kaasamisele ja edendamisele. Sama ürituse raames on juba eelnevalt välja kuulutatud Euroopa Nõukogu preemia, mille sel aastal pälvis Baksı Müzesi Bayburtis Türgis.

Lisaks valitakse igal aastal välja ja tunnustatakse mõnd kõrge professionaalse taseme poolest erilist tähelepanu väärinud muuseumit. Sel aastal märkisid kohtunikud ära ka Eesti Meremuuseumi Lennusadama.

«Lennusadama puhul avaldas kohtunikele sügavat muljet erakordselt kõrge professionaalsus, realistlik ja erakordne mereteemaline atmosfäär, teatraalne ekspositsioon ning selle kõige sulandumine ühtseks tervikuks hämmastavas ja imeliselt restaureeritud hoones. Ka külastajad väärtustavad muuseumit väga kõrgelt – nende hinnangutes Lennusadamale paistavad silma ülivõrded. Lennusadam on koht, kus mereteemaline atmosfäär haarab endasse nii noored kui vanad. Sellel muuseumil on wow-efekt,» iseloomustas Lennusadamat Euroopa Aasta Muuseum 2014 žürii esimees Wim de Vos.

Lennusadama kõrval leidsid eraldi äramärkimist Bildmuseet Umeåst, Rootsist, Museo Nacional De Ciencia Y Tecnología A Coruñast,Hispaaniast ja Museo Occidens/Catedral De Pamplona Hispaaniast. Ühiselt toodi välja ka Kazerne Dossin: Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten Mechelenis Belgias ja KZ-Gedenkstätte Flossenbürg Saksamaal Flossenbürgis.

Euroopa Aasta Muuseumi tiitlit annab alates 1977. aastast välja Euroopa Muuseumifoorum, kelle tegevust toetab Euroopa Nõukogu. Euroopa Aasta Muuseumi auhinnale saavad kandideerida viimase kolme aasta jooksul avatud muuseumid või muuseumid, mis on viimase kolme aasta jooksul oma programmi oluliselt uuendanud või laiendanud. Auhinnagala toimub ajaliselt lähestikku rahvusvahelise muuseumipäevaga, mida tähistatakse 18. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles