Fotod ja video: Tallinna Sadam avas uue kruiisikai

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Sadam avas laupäeval uue, 9,34 miljonit eurot maksva kruiisikai, mis võimaldab vastu võtta varasemast suuremaid kruiisilaevu ja tõsta seeläbi Tallinna atraktiivsust kruiisioperaatorite silmis.


«Uue kai ehitus oli Tallinna Sadama jaoks eelmise aasta kõige mahukam ühekordne investeering,» ütles AS-i Tallinna Sadam juhatuse liige Allan Kiil. «Selle investeeringu toel rahuldame üheltpoolt nii aasta-aastalt kasvavat nõudlust Tallinna kui sihtkoha järele ning teisalt tuleme vastu kruiisioperaatorite soovile kasutada üha suuremaid laevasid.»
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Urve Palo sõnul on Tallinna ja teiste Läänemere kruiisisihtkohtade ühise turundamise tulemusel Läänemerel kruiisituristide arvu osas jätkuvalt kasvuruumi ning see omab selget mõju ka sihtkohalinnade majandusele.
«Hinnanguliselt jätab üks kruiisiturist külaskäigu ajal Tallinna 56,7 eurot kaupade ja teenuste ostu näol,» lausus Palo. «Juba täna teeb see ligi poole miljoni kruiisituristi näol aastas 30 miljonit eurot kohalikku majandusse, millele lisandub kaudne mõju näiteks turismifirmade ja kaupluste-söögikohtade poolt loodud töökohtade ja sealt tuleva maksutulu näol.»
Uue kai ääres saab Tallinna Sadam vastu võtta kuni 340 meetri pikkuseid ja 42 meetri laiuseid ning kuni üheksameetrise süvisega kruiisilaevasid.

Vanasadama senise kruiisikai kõrvale ehitatud uue kai ehitustööd algasid 2013. aasta mais. BMGS Eesti filiaali rajatud kai kogupikkus on 421 meetrit, laius 20 meetrit ja garanteeritud veesügavusega 11 meetrit. Kruiisikaile paigaldati ka elektrivarustus koos välisvalgustusega, sidevarustus ning torustikud laevadele olmevee andmiseks ja reovee vastuvõtuks.
Ehitustööde käigus tehtud süvendustööde kogumaht oli hinnanguliselt 12 300 kuupmeetrit, kaiehituse käigus paigaldati merepõhja ligi 200 terasvaia pikkusega 30-46 meetrit. Betooni valati kruiisikai ehitusel kokku 6600 kuupmeetrit.
Tänavusel kruiisihooajal on Tallinnasse oodata kokku 300 alust ligikaudu 470 000 turistiga. Suvine kruiisihooaeg kestab kuni 26. septembrini, ent kruiisituriste on Tallinna oodata veel ka oktoobris ja detsembris.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles