Galerii: Eesti kuulsused toetavad karusloomafarmide keelustamist

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus alustab täna kampaaniat  «Olen loomade poolt!», mis toetab püüdlust esitada parlamendile seaduseelnõu karusloomafarmide keelustamiseks Eestis. Esmakordselt astuvad avalikult üles 20 tuntud Eesti inimest, kes pooldavad karusloomafarmide keelustamist.

Fotoseeriat näidatakse filmiseansside vahele kinos Sõprus, pildid on üleval nii Sõpruses kui ka Von Krahli teatris ning alates 16. juunist kuni 18. juulini on näitus avatud Tallinnas Vabaduse platsi tunnelis.

Kampaania aluseks on fotod, millel avaldavad oma toetust karusloomafarmide keelustamiseks Ardo Kivi, Elina Born, Hasso Krull, Ivo Uukkivi, Jaan Kaplinski, Jim Ashilevi, Kadi Toom, Kaido Põldma, Kalle Kurg, Kallervo Karu, Karolin Kuusik, Kristjan Sarv, Lenna Kuurmaa, Loore Martma, Madis Nestor, Margit Keerdo, Maria Avdjuško, Nero Urke, Tõnu Trubetsky ja Veiko Õunpuu.

Täna kell 18-20 toimub Von Krahli teatri baaris kampaania pidulik avamine. Laval astuvad üles Kadi Toom ja Elina Born, muusikat mängivad Madis Nestor ja Raul Saaremets. Esinemiste vahele kuuleb sõnavõtte loomade ning kampaania teemal. Üritus on avalik.

Käesoleva aasta aprillis läks lukku petitsioon, millele andsid oma allkirja karusloomafarmide keelustamiseks nii digitaalselt kui ka kirjalikult ühtekokku 9000 Eesti inimest. Kuna 12. märtsil 2014 jõustus petitsiooniõigust reguleeriv seadus, mille kohaselt saab vähemalt 1000 inimese poolt allkirjastatud märgukirjaga esitada Riigikogule ettepanekuid seadusmuudatuseks, siis on petitsioon.ee keskkonnas üles seatud uus petitsioon, mida saab allkirjastada üksnes ID-kaardiga.

«Nii meie kui ka kõik 9000 allakirjutanut on seisukohal, et karusloomafarmid on juba olemuslikult ebaeetilised,» ütles loomade eestkoste organisatsiooni Loomus esindaja Kristina Mering. «Farmides puudub loomadel võimalus elada liigiomast elu. Väikestes traatpuurides ei ole võimalik tagada loomade heaoluks vajalikke tingimusi. Loomi vangistatakse ja koheldakse julmalt ainult inimese edevuse ja glamuuriihaluse tõttu.»

Meringu sõnul on karusloomafarmide keelustamise teema väga aktuaalne ka mujal Euroopas - kümmekond riiki on karusloomafarmid kas täielikult või osaliselt keelustanud. Arutelud parlamendi tasandil on käimas umbes viies riigis (Belgia, Poola, Soome jne). «Karusloomafarmid on täielikult keelustanud Suurbritannia, Holland, Horvaatia, Sloveenia, Austria. Rebasefarmid on keelustatud Rootsis ja Taanis. Šveitsis on farmidele seatud niivõrd ranged nõuded, et seal enam farme ei ole. Osa Saksamaa liiduvabariikidest on samuti oma territooriumil karusloomakasvandused keelustanud,» selgitas Mering.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles