Tallinn saab Krusensterni väljaku

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane Krusensterni väljak Noblessneri sadamas.
Tulevane Krusensterni väljak Noblessneri sadamas. Foto: Jaanus Lensment

Tallinna linnavalitsus annab oma homse määrusega Põhja-Tallinnas Noblessneri sadama juures asuvale väljakule nimeks Adam Johann von Krusensterni väljak.


Eelmisel aastal möödus 210 aastat kuulsa admirali Adam Johann von Krusensterni esimese vene ümbermaailmareisi algusest. Seoses sellega on linnavalitsusele laekunud ettepanek anda ühele Tallinna tänavale või platsile tema nimi, selgitab eelnõu seletuskiri. Krusenstern sündis Hagudi mõisas 1770. aastal ja suri Kiltsi mõisas 1846. aastal. Tema säilmed on maetud Tallinna Toomkirikusse.

Linnavalitsuse nimekomisjon otsustas toetada Adam Johann von Krusensterni nime määramist Põhja-Tallinna, Kalamaja asumisse Staapli 2 alale planeeritud niinimetatud Laevatehase väljakule. Tegemist on mere, Peetri tänava ja Staapli tänava vahelise alaga, mis on juba praegu mingil määral väljakuks kujunenud, eriti sadamas toimuvate ürituste ajal.

Nimekomisjon pidas seda mereäärset ala Krusensterni nimele sobivaimaks, kuna seal on ruumi selle nime mõjulepääsemiseks. Samuti saaks sinna kai äärde tulla mõnel järgmisel külaskäigul ka Krusensterni laev. Et tegemist on isiku mälestuseks antava pühendusnimega, tuleb väljaku ametlikus nimes kasutada isikunime täiskujul ehk Adam Johann von Krusensterni väljak.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles