Fotod: pronkssõduri jalamile viidi ka sinimustvalge lipp

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Punaste nelkide vahel seisab pronkssõduri jalamil ka väike sinimustvalge lipp kirjaga Velikije Luki lahingus langenud 249. Eesti Laskurdiviisi sõdurite mälestuseks.


Selle pani sinna tugeva eesti aktsendiga vene keelt kõnelnud mees, kes pidas kohaletulnutele pika loengu langenud sõduritest ja nende matmispaikadest ning teenis lõpuks ära ka mõõduka aplausi.

Vikipeedia andmetel oli 249. Eesti Laskurdiviis Teise maailmasõja ajal Punaarmee koosseisus formeeritud põhiliselt eestlastest koosnenud väeosa Eesti Laskurkorpuse koosseisus.

Lisaks sellele hakkab sinimustvalge lint silma ka ühe pärja küljes. Muidu domineerivad igal pool punased nelgid ja Georgi lindid. Viimaseid jagatakse kalmistu sissepääsude juures. «Kandke uhkusega!» ulatab Öisest Vahtkonnast tuntud aktivist igale kalmistule saabujale lindikese.

Tõsi, enamusel on Georgi lindid juba saabumisel riiete küljes. Neid on näha nii väikeste tüdrukute patsipaelte asendajatena kui toakoera selga seotud lehvidena.

Kaitseväe kalmistu teises otsas teeb üks isa oma pojast Vabadussõja mälestusehise juures pilti. Mõlemal on rinnas Georgi lint ja vaevalt nad teavad, et see mälestusmärk meenutab Eesti võitu Venemaa üle.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles