Külaskäik: Tanel Talve puhub kodukülale elu sisse

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuntud teleajakirjanikul on suured plaanid: ta tahab Kõrvemaa süles tukkuva väikese Voose küla suurelt Eesti, miks mitte kogu Euroopa turismikaardile kanda. Ja ise sinna paikseks jääda.

Tanel Talve (37) osutab käega Uuetoa talust veidi kõrgemale: «Vaata, sinna mäe otsa tahan ükskord ehitada päris oma kodu.» Vanaema Aureliet, kes tütrepoja tegemisi praeguse kodu seinal rippuvalt fotolt jälgib, rõõmustaks seesugune asjade käik kindlasti: piltidelt vaatab vastu elurõõmus ja ettevõtlik daam, kord mootorrattal, kord perega. Ent ühel külmal ööl põgenes ta paarsada meetrit eemal asunud kodutalust, et päästa end ja last küüditajate küüsist – abikaasa, heal järjel eesti talu perepea, jättis elu Siberi poole loksunud loomavagunis.

Uuetoa kunagisse rehetaresse ehitatud ühe pisikese toaga majake, mis sai järgnevateks kümnenditeks vanaema koduks, on südame külge kasvanud tervele Talvede perele. Taneli lapsepõlvesuved möödusid enesestmõistetavalt Voosel. Tema ema hooleks on ümbritsev aed, meespere ehk Tanel koos vendadega on maja sättinud kõigi mugavustega nüüdisaegseks elamuks. Endiste aegade hõngu ei hoia alal mitte ainult vanad fotod toaseintel, vaid ka kunagisest külaraamatukogust päästetud raamatud.

Saagu lasteaed

Kunagi oli aga külas peale raamatukogu ka kõrts, koolist ja lasteaiast kõnelemata. «Kui ühel päeval Voosel taas lasteaed avatakse, on minu elutöö tehtud,» sõnab Talve Voose kauaaegset külavanemat ja elupõlist lasteaiakasvatajat Mare Elmi kallistades. Mare naeratab – kunagisest teismelisest, kes lintmakidiskodeks viisakalt rahvamaja võtit palus, on kasvanud üks külaelu vedajaid.

«Ütleksin Taneli kohta nii: ta on tõsine, lihtne / üsna harilik Eesti mees / süda on tal ühekihtne / ei kummardu kurja ees / ta ikka meeles kannab, et võõra oma on võlg / sealkandis, kus abi on vaja, on temagi süda ja õlg,» võtab Elm iseloomustamiseks appi luule. Muredki ühised: siit pärit noored ei taha enam maale tulla ning vanu talukohti ei kiputa müüma. «Kuigi meie küla on nii hea auraga paik, et paljud mu sõbrad, kes sugugi siitkandist pärit pole, mõtlevad tõsiselt siia kolimisele,» kinnitab Talve.

Ameti poolest on ta koguni MTÜ Voose Külaselts juhatuse liige. Oma tuleviku on ta kindlalt külaga sidunud ning tulevikuplaanidesse kuuluvad ka perekond ja lapsed. «Kui end seon, siis ühe ja kindla inimesega päriseks. Lastel peab olema ema ja isa,» kõlab ta põhimõte.

«Mõnel õhtul istun linnas lihtsalt mootorrattale ja kihutan mööda maanteed siia,» jätkab Talve. «Pinge kaob kui iseenesest, sest kust sa maailmas veel nii võrratu koha leiad. Mina küll kuhugi ära ei igatse.» Tema sõnade kinnituseks kerkib Voose majesteetlike kuuskede kohale loojuva päikese kõrvale otsekui muinasjutupintsliga maalitud kuu.

Suvine võilillevein

Küla varjatud aaretest võiks Talve pajatama jäädagi. Matkarajad, kus Kõrvemaa hunnitu loodusega tutvust teha, seikluspark ja kiigeplats on esimesed, mida ta tutvustab. Aga siis on veel rahvamaja, millel ette näidata pealt 80-aastane ajalugu – näitusesaalis saab tutvuda vanade pearätimustrite ja triikmasinatega, tagaruumis klõbisevad kangasteljed ning keraamikaahjus valmivad Voose kirjaga meened

Suured plaanid on Talvel ja külaseltsil kunagise kõrtsikohaga, kuhu peaks kerkima interaktiivne kodulookeskus, mis annaks turistile kohalolekutundega ülevaate kogu Eesti ajaloost. «Kalevipoja jalajäljest alates kuni tänase päevani välja,» näitab Talve jooniseid.

«Tanelile võib loota – kui talt midagi palud, teeb ära,» kinnitab ka Alavere kultuuripiirkonna juht Anna Nilisk, kui temalt külasädemest telemehe kohta uurin.

End hiljuti europarlamendi üksikkandidaadiks üles seadnud Talve usub, et kui jagub ettevõtlikkust kogukonnas, läheb paremini kogu riigil. Regionaalprobleemide leevendamisele, nagu vaesus või töökohtade puudus, saab tema sõnul kaasa aidata igaüks. 76 suitsu, mis Voose küla korstnatest taeva poole immitsevad, võiks Talve meelest kiiremas korras täiendust saada.

«Tulge jälle,» kutsub ta, kui Uuetoa väravas hilisõhtul hüvasti jätame. Suvi on alles ees ning võimalik, et Voose võilillefestival (maailma esimene) Talve naabrimehe unikaalse võililleveiniga samuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles