Linn hakkab lapsevanemaid kasvatuse teemal harima

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanem.
Lapsevanem. Foto: Panther Media / Scanpix

Tallinna kesklinna valitsus  alustab aprillis lapsevanematele suunatud programmiga «Lastevanemate kool», kus psühholoogid jagavad praktilisi nõuandeid lapse kasvatamiseks, kirjutab ajaleht Pealinn.

«Vanem peab suutma end kehtestada vägivallata,» ütles üks programmi lektoritest, psühholoog Auli Andersalu-Targo ajalehele Pealinn. «Hullem kui aineline puudus on see, kui oma last ei kuulata ega märgata.»

 Auli Andersalu-Targo on käinud aastaid lastekaitseliidu kaudu koolitamas kiusamisest vabu lasteaedu. Karistamisest ja premeerimisest psühholoog head ei arva, sest mida rohkem ja kauem neid kasutada, seda suuremat pingutust see vanemalt nõuab. «Kui alguses pakun väikest präänikut, siis mõne aja pärast oleks vaja suuremat, et ta ennast kokku võtaks ja 5pingutaks, ütles Andersalu-Targo ajalehele Pealinn antud intervjuus.

«Järgmisena on vaja veel suuremat preemiat, aga kuskil tuleb piir ette. Karistusega sama lugu – tuleb hakata välja mõtlema karmimaid karistusi,» selgitas spetsialist. «Lapsele tuleb anda kogeda tagajärgi, mis on realistlikud. Politseiga ähvardamine siin ei mõju. Need teod peavad olema ka otseselt halva teoga seotud. Kui laps näiteks tormab nädalavahetusel rõõmsalt tuppa poriste jalatsitega, sinna, kus vanem on just lapiga üle käinud, siis ei toimi koduarest, sest see pole seotud otseselt tegevusega. Otseselt võiks mõjuda see, kui laps peab pori ise ära koristama,» tõi ta näite.

Lastevanemati kooli kohtumised toimuvad Hopneri majas (Raekoja plats 18), projekti rahastab Kesklinna valitsus ning see on osalejaile tasuta. Iga kuu 1. ja 3. esmaspäeval kella 19-20.30 toimub loeng eesti keeles, 2. ja 4. esmaspäeval 19-20.30 vene keeles. Osalejate arv on piiratud, huvilistel palutakse end eelnevalt registreerida tel 5100 557 Jane Hiibus või jane.hiibus@kesotskeskus.ee

Lastevanemate kooli loengute teemad:


7. aprillil kl 19-20.30 Laste arenguteooriad. Laps kui isiksus

21. aprillil kl 19-20.30 Pereliikmete vajadused, nende rahuldamise olulisus ja mõju pereliikmete heaolule

5. mail kl 19-20.30 Pereliikmete rollid ja nende muutumine ajas

19. mail kl 19-20.30 Kasvatusstiilid. Piiride loomine perekonnas

2. juunil kl 19-20.30 Suhtlemisoskus: selge eneseväljendamine, oskus kuulata, ennast kehtestada ja konflikte lahendada

16. juunil kl 19-20.30 Toimetulek pereprobleemidega
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles