Filmi võtteplatsilt varastati ajaloomuuseumile kuuluv Stalini büst

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stalini büst varastati muuseumist
Stalini büst varastati muuseumist Foto: PPA

Eesti Ajaloomuuseum sai möödunud nädalal teada, et varastatud on nende kogusse kuuluv Stalini büst. Politsei palub inimeste kaasabi, et vargad välja selgitada.

Pildil kujutatud skulptuur varastati ajavahemikul 12.-21. märts Tallinnas Uus tänav 19 maja II korruse ruumidest. Büst ei läinud kaduma mitte ajaloomuuseumi ruumidest, vaid oli välja laenutatud Allfilmile, kes seda kasutas filmi «Vehkleja» võtetel rekvisiidina.

Filmi kommunikatsioonijuht Madis Tüür ütles Postimehele, et kuju läks kaotsi võtteplatsilt. «Selline õnnetu lugu juhtus jah, et kuju läks kaduma Uus tänav 19, kus oli meil üks ettevalmistatud võtteplatsidest.»  Tüüri sõnul oli tegu suletud ruumiga, kus sel perioodil võtteid ei toimunud.

«Sinna oli sisse seatud ajastukohane õpetajate tuba,» põhjendas ta Stalini büsti vajalikkust.

Tüür lisas, et võtted varastatud rekvisiidi tõttu tegemata ei jäänud, ilmselt korraldati seal lihtsalt asju ümber. Midagi muud peale Stalini büsti ruumist ei varastatud. «Selline imelik lugu on jah. Ei oskagi öelda, mis selle inimese peas täpselt toimus,» nentis Tüür.

Politsei palub kõigil, kel on infot Stalini büsti asukoha või varguse asjaolude kohta, anda sellest teada politsei numbritel 612 4236 või 110.

Eesti-Soome-Saksa koostööfilm «Vehkleja» räägib sellest, kuidas 1952. aastal saabub Haapsallu kehalise kasvatuse õpetajaks introvertne meistersportlane Leningradist, kes hakkab koolidirektori vastuseisule vaatamata lastele vehklemist õpetama. Konarlikust algusest hoolimata saab sõjajärgsel raskel ajal vehklemisest teraapia nii lastele kui ka treenerile. Lüüasaanud direktorile ei anna aga rahu, miks noormees tegelikult väikelinna saabus.

Film põhineb osaliselt Eesti sportlase ja treeneri Endel Nelise (1925-1993) elulool ning selles mängivad Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere, Jaak Prints, Kirill Käro, Lembit Ulfsak, Joonas Koff, Liisa Koppel, Ann-Lisett Rebane, Egert Kadastu, Elbe Reiter, Maria Klenskaja, Andres Lepik, Leida Rammo, Tõnu Oja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles