Kodutuks jäänud vanaproua jätkab võitlust kohtus

Mihhail Kolossok
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pisarates Maria Groznaja avas neljapäeva hommikul oma endise korteri ukse kohtutäituri esindajatele, politseinikele ja uuele korteri omanikule. 43 aastat samal pinnal elanud naine pidi politsei järelevalve all oma asjad kokku panema ning korterist välja minema – tagasi Maria tulla enam ei saa, kuna meistrid vahetasid lukud operatiivselt isegi enne seda, kui vanaproua oma endisest korterist välja läks.

Kurvast loost, mis annab mõista, kuhu finantsasutuste inimlikkuse piir liigub, kirjutas Den za Dnjom 24. jaanuaril. Arkadi Konari nimega seotud skeemi järgi sai Maria Groznaja ja teiste pensionäride korteritest just Konari omand. Konari laenukoormuse tõttu pandi Maria korter panga algatusel enampakkumisele. Korterite väljapetmise 2009. aasta kohtuotsus, mille kohaselt said karistuse nii Konar kui Groznaja, ütleb, et petu teel tehtud tehingute, sealhulgas ka korteri eelmise, Groznajalt Konarile, ostu-müügilepingu tühistamiseks peab eraldi kohtusse minema. Nii Groznaja käituski, tema poolt algatatud uus kohtuasi kestab aga siiani.

Trepikojas korterist väljas oli Maria mõnda aega hääletu. Poja juurde ei ole tema sõnul võimalik kolida, kuna nad ei saa korteriloo pärast isegi omavahel rääkida. Muid lähedasi tal ei ole.

Neljapäeval süüdistasid Maria ja korteri uus omanik Dmitri üksteist eelnevates ähvardamistes ja oli selge, et igasugusele kokkuleppele väljakolimise asjas nad jõuda ei saa.

Selles loos on raske kedagi võitjaks nimetada. Korteri uus omanik Dmitri on tasunud enampakkumisel ostetud korteri eest juba kolm kuud eluasemelaenuga kaasnevaid kohustusi, aga sai korteri enda kasusse alles täna. Tema sõnul andis ta vanaprouale piisavalt aega, needsamad kolm kuud, uue kodu leidmiseks. Samas ei ole selge, mis juhtub tema varaga juhul, kui Maria kohtuasi lõpeb proua kasuks. Swedbank nõuab Arkadi Konarilt märksa rohkem, kui korterimüügilt saadud 30 000 eurot. Kas pangal õnnestub ka muud Konarile kuuluvat vara müüa enne kahtlaste kinnisvaratehingute tühistamist, ei ole selge. Maria sõnul oleks pangal inimlikum oodata ning külmal talvel pensionäre tänavale mitte visata. Konar asub praegu väidetavalt Soomes.

Groznaja tuttavad, kes müüsid samuti oma vara Konarile võileivahinnaga, ootavad suure hirmuga kohtutäiturite koputamist. Maria sõnul jätkab ta võitlust iga hinnaga kohtus, samas taotleb ta elamispinda linna sotsiaalhoolekandeosakonnast. Et talvel tänavale mitte jääda, küsib tema mõneks päevaks peavarju headelt tuttavadelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles