Fotod ja video: kui palju naisi sattus möödunud aastal kainestusmajja?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti ainuke meditsiinilist tuge pakkuv ja üksnes alkoholijoobega avalikus kohas vahele jäänud inimestega tegelev kainestusmaja asub Tallinnas. Kainestusmaja järele tekkis vajadus 2007. aastal, mil tuldi kokku ideega selline asutus rajada.

2009. aastal Tallinna kainestusmaja avatigi. Kainestusmaja juht Aivar Krupp ütles videointervjuus Tallinncityle, et hoone on end igati õigustanud. «Just sellises koostöövormis, et siin on nii politsei kui meditsiinilise toe kohalolu. Loodan, et see maja jätkab ka edaspidi kainestusmajana,» ütles Krupp.

See, kes kainestusmajja tuuakse, sõltub väljakutse teinud isikust või patrullist, kes avalikus kohas joobes isiku avastab. «See jääb patrulli otsustada, kas inimene on vaja paigutada kambrisse või kainestusmajja.»

Kainenema saabub ka eeskujulikke pereisasid

N-ö platele sattumine on üsnagi häbiväärne, kuid tõsi on see, et ka korralikud pereisad on oma külje all kainestusmaja matti tundnud ning hommikul silmad maas asutusest lahkunud. «Meie n-ö püsiklientuur lahkub siit enamasti kurva näoga, sest peab sooja aseme pealt külma kätte minema. Kes siin aga igapäevased külalised pole, ega nad väga rõõmsad siia sattumise üle ole.»

Kainestusmajaga sama katuse all asub ka sotsiaalmajutusüksus, kus saavad öö veeta koduta isikud, eeldusel, et on kained. «Kui aga selline inimene on avalikus kohas joobes olekus, siis peame ta paigutama ikkagi kainestusmajja.»

Kõige probleemsemad kunded on Krupi hinnangul välismaalased, kes on teisest keskkonnast ja kultuurist. «Kõige probleemsemad on seni olnud poola rahvusest isikud.»

Möödunud aastal toimetati Tallinna kainestusmajja 5808 inimest, kellest välismaalaste hulk jäi umbes 400 inimese kanti.

«Narkojoobes isikuid siia ei tooda, nemad lähevad jaoskondade kambrisse,» on politseis kokku lepitud.

Meditsiiniline valmisolek hädavajalik

Kainestusmaja ehitamisel on silmas peetud kõiki nõudeid, norme ja ka turvalisuse aspekti. «Mis puudutab asutuses kohapeal pakutavat meditsiinilist tuge, siis kord on siin selline, et kõik majja saabuvad isikud vaatab enne edasisi otsuseid üle meditsiiniõde. Kui leitakse, et võib kambrisse paigutada, siis seda tehakse. On ka juhuseid, kus mõnele siia toimetatud inimesele on tarvis kiirabi kutsuda.»

Krupp ütleb, et nii kurb kui see ka pole, aasta-aastalt kainestusmajja toimetatavate inimeste arv tõuseb. Igakuiselt on pensioni- ja palgapäevad need ajad, milleks kainestusmaja personal on eriliselt valmistunud. «Kui on ka mingi suurem püha, siis annab tunda, et inimesed tarbivad rohkem alkoholi,» tõi Krupp välja.

Lõppenud aasta viimasel päeval tegi kainestusmaja ööpäevarekordi. Siis viibis asutuses korraga 31 inimest (kokku on hoones kohti 40 alkoholijoobes isikule).

Küsimusele, kui palju naisi kainestusmajja satub, vastas Krupp, et üldarvust 20 protsenti. Numbrites on see veidi üle tuhande õrnema soo esindaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles