Kommunaalamet: talvine linna koristamine ei tähenda ainult lume äravedu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laagna tee ehk Lasnamäe kanal on üks linna olulisimaid magistraale.
Laagna tee ehk Lasnamäe kanal on üks linna olulisimaid magistraale. Foto: Mihkel Maripuu

Lumevähene talv ja suhteliselt stabiilne temperatuur terve novembri- ja detsembrikuu jooksul on vähendanud möödunud aastatega võrreldes nii küttearveid kui ka lumekoristamisega seotud kulusid. Tallinna linn on sel põhjusel tänavad tavapärasest vaat et puhtamakski saanud.

Tallinna kommunaalameti juhataja Ain Valdmanni sõnul toimub libeduse tõrje hoolimata sellest, et tänavatel püsivat lund pole. «Temperatuurid on õrnalt kõikunud siia-sinnapoole nulli, mistõttu teehooldustööd käivad kogu aeg. Mõned neist ehk ei paista nii väga silma, sest tõepoolest - suuremastaapsemaid töid tänavu talv pole toonud, väiksemaid teeme igapäevaselt,» selgitas Valdmann.

Näiteks toob Valdmann igapäevastest hooldustöödest neid, mis seonduvad ühistranspordi peatustega. «Neis kohtades on libeduse tõrje esmatähtis».

Lumekoristamine on nagu iga teinegi linnatänavate koristamine ja selleks on linnal sõlmitud leping, mistõttu lume vähesus suurt rahalist kokkuhoidu toonud pole.

«Lepingud on üles ehitatud ruutmeetri põhiselt vastavalt teeseisundi nõuetele. See, kas lund on 2 sentimeetrit või 20, ei ole määrav - tänavad peavad puhtad olema igal juhul ja tänavate koristus selle ka tagab. Praegu on mõnedele masinatele pandud peale tolmuimejad, mis korjavad lehti ja muud prahti,» märkis Valdmann, ning lisas, et lumevähene talv on võimaldanud Tallinna tänavad sügisesest prahist väga puhtaks teha.

Kokkuhoid on tulnud aga lume koristuse, äraveo pealt. «See on tõesti koht, mille peale pole linn tänavu raha kulutanud,» tunnistas Valdmann, kuid lisas, et seda eelarverida ei tasuks üle tähtsustada, kuna linnas ei toimu lumevedu kõikjal vaid kohtades, kus on selle järele vajadus.

Kommunaalamet jälgib ilmateadet ja on seetõttu valmis kõiksugusteks ilma kõikumisteks. «Ilmaprognoose jälgime igas perspektiivis ja päris mitmest erinevast ilmajaamast. Vaatluse all pole mitte ainult meie endi kohalikud, aga ka kõiksugu välised,» tõi Valdmann näite ameti valmisolekuks ilmamuutustega kohanemisel.

Tallinna tänavate puhtusega võib Valdmanni sõnul praegu väga rahul olla. Meenutamaks möödunud aastat, mil esimene lumi saabus ajal, mil paljudes kohtades ei jõutud veel langenud lehtigi korjata, on tänavu vedanud - kevad tuleb tõenäoliselt puhtam kui tavaliselt.

«Oleme saanud palju positiivset tagasisidet linnatänavate puhtuse kohta ja eriti neilt, kes on välisriikidest Tallinna tagasi saabunud ja öelnud, et tänavu on siin väga puhas,» ütles Valdmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles