Järelevalve: Merko projekteeris ja ehitas Cinamoni laed valesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solarise keskus avati linnarahvale
Solarise keskus avati linnarahvale Foto: Liis Treimann

Tehnilise järelevalve amet tuvastas Solaris Keskuse Cinamoni kinosaali laevaringu põhjuste uurimise tulemusel, et varingu põhjustas riputite ja metallprofiilide vahelise ühenduse katkemine.

Amet ühtegi ettekirjutust ei teinud, sest kõik puudused on tänaseks kõrvaldatud ja kinosaalid külastajatele igati turvalised.

«Uurimistulemuste kohaselt olid lae riputid üle koormatud, mistõttu on selge, et Merko tegi tõsiseid vigu nii kino projekteerimisel kui ehitamisel,» teatas Solarise tegevjuht Anneli Palvadre.

Tema sõnul vastutas projekteerimise eest Merko Ehitus ning ehitamise eest Merko Ehituse ja Skanska EMV konsortsium. Palvadre pidas kahetsusväärseks, et ka omanikujärelevalvet teostanud OÜ Ahti Väin Konsult ei suutnud neid vigu õigel ajal tuvastada.

Järelevalveraporti kohaselt on ripplae ehitusel kasutatud riputi tootja poolt määratud koormuspiiriks 25 kilogrammi. Merko Ehituse ripplae projekti analüüsimisel tuvastati, et see koormuspiir oli ületatud juba ripplae omakaaluga, arvestamata seejuures koormust suurendavat varutegurit – nimelt projekteerib hoolikas projekteerija sarnased konstruktsioonid 20-protsendise koormusvaruga.

Uurimise käigus selgus, et tegelik riputite samm oli projektikohase 900x900 millimeetri asemel kogu lae ulatuses varieeruv, sõltudes eelkõige laes paiknevatest ventilatsioonitorudest ja kandevprofiilpleki laine sammust.

Tegelikkuses paigutas ehitaja riputeid seega isegi veel vähem, kui oli ette nähtud. Projekteeritud sammust erinevalt ehitamise tulemusel oli osa riputeid ripplae omakaalust tingituna koormatud kuni kaks korda enam, kui nägi ette riputi tootja soovitus.

Projektjoonis, mille kohaselt varisenud kinosaali ripplagi ehitati, ei vastanud tehnilise järelevalve ameti arvates seega õigusaktides ehitusprojektile esitatavatele nõuetele. Projektis toodud riputite sammu järgides ei olnud võimalik ehitada ohutut ja stabiilset laekonstruktsiooni, lisaks ei selgunud projektjoonise põhjal üheselt ripplae konstruktiivne lahendus, paigaldusviis ja konstruktsioonile mõjuvad koormused.

Paraku püstitas ehitaja ripplae, mis ei vastanud isegi nimetatud puudulikule ehitusprojektile.

Kahjunõue kohtus

«Mõned kümned miljonid kahjusid on sellise suurusjärgu hooletuse eest väike hind,» leidis Palvadre.

Kuna tänaseni pole ehitaja tehtu eest vastutust võtnud ja kahju hüvitanud, oli Solarise Keskus sunnitud Merko Ehituse ja Skanska EMV kohtusse kaebama.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Maria-Elisa Tuuliku sõnul ei ole politseiuurijad veel lõpetanud Cinamoni kino laevaringu uuringuid, mistõttu on ka prokuratuuris vastav menetlus alles pooleli.

Solarise keskuses asuva Cinamoni kino ühe saali lagi varises kokku vaid nädal pärast pidulikku avamist. Keskus sulges pärast laevaringut kõik kinosaalid ja laskis sealsed laekonstruktsioonid täielikult ümber ehitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles