Haridusamet pikapäevarühma eest tasu võtmises rikkumist ei näe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita otsib lahendust koolikohtade nappuse probleemile.
Pirita otsib lahendust koolikohtade nappuse probleemile. Foto: Sille Annuk

Tallinna haridusamet leiab, et ei ole koolidel tasuliste pikapäevarühmade loomist lubades seadusi rikkunud ega kavatse seda ka keelata.

«Õiguskantsler tõi välja pikapäevarühma teenust puudutava õigusliku regulatsiooni hägususe, millega nõustume ka meie ja toetame õiguskantsleri tegevust seaduse täpsustamise osas, kuid Tallinna haridusamet ei ole seadust rikkunud,» märkis ameti pressiesindaja Leini Jürisaar.

Ta viitas õiguskantsleri tõdemusele, et seaduses keeldu pikapäevarühma tegevuse eest tasu võtta ei ole.

«Tasuta peab olema haridus kohustuslikus ulatuses, st riikliku õppekava täitmise ulatuses, pikapäevarühma näol ei ole tegu õppekavalise tegevusega, vaid pigem sotsiaalteenusega,» leiab haridusamet. «Seega ei ole tuvastatud ühtki seadusest tulenevat piirangut tasulise pikapäevarühma kui lisavõimaluse rakendamiseks ning Tallinn seaduse vastu eksinud ei ole.»

Tasuliste pikapäevarühmade keelamist ametil plaanis pole: «Kuna praegu seadused seda võimaldavad, lapsevanemad tasulises teenuses probleemi ei näe ja soovivad seda kasutada, ei pea me vajalikuks seda keelata,» märkis Jürisaar.

Jürisaar rõhutas, et pikapäevarühm on võimalus, mitte kohustus ja kuna riigieelarvest selleks raha ei eraldata, on mitmed omavalitsused selle teenuse osutamisest loobunud.
«Tallinna haridusamet on koolidele rahastamise mudeli kaudu loonud võimaluse tasuta pikapäevarühmade loomiseks koolides. Tallinna koolides tegutsebki 98 tasuta pikapäevarühma, kus käib 2259 last,» tõi Jürisaar välja. Ta lisas, et kõigis tasulist teenust pakkuvates koolides on lisaks ka tasuta rühmad.

Vead parandamisel

Õiguskantsler tõi oma kirjas Tallinna linnapeale välja mitu haridusameti rikkumist, mille palus kõrvaldada. Esiteks ei olnud järgitud, et kool oleks õppekavavälise tegevuse teel saadud tulu sätestanud kooli põhimääruses, nagu nõuab seadus. Pikapäevarühma tasu on kehtestatud üksnes osas koolides – järelikult koheldakse eri munitsipaalkoolide õpilasi ebavõrdselt. Kolmandaks polnud hinnad tehtud avalikuks Tallinna veebilehel teenuste andmebaasis. Neljandaks peaks õiguskantsleri sõnul olema põhjendatud, miks osas koolides on pikapäevarühm tasuline ja mis on selle hinna kujunemise kalkulatsioon.

Haridusameti pressiesindaja kinnitas, et koolide põhimääruste täiendamisega tegeletakse, veebis linna teenustes olnud puudus on juba kõrvaldatud.

Samuti tõi Jürisaar välja, et pikapäevarühma ei pakuta tasuta ka rikastes riikides. «Huvitava näitena tooks välja Helsingi haridusameti juhataja käskkirja, mille kohaselt lapsevanemad, kes soovivad oma last hoida pikapäevarühmas kella 16-ni, tasuvad selle eest 80 eurot kuus, kella 17-ni hoidmise eest tuleb vanematel tasuda 100 eurot kuus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles