Videovalvest pole Vabaduse väljaku vandaalide tabamisel abi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasgalerii jääb otse selle kohal asuvate turvakaamerate vaateväljast välja.
Klaasgalerii jääb otse selle kohal asuvate turvakaamerate vaateväljast välja. Foto: Uwe Gnadenteich

Vabaduse väljaku ja Harju tänava nurgal eksponeeritud vanade väravatornide vaateklaaside lõhkujad on tänaseni tabamata, sest galerii jääb otse selle kohal asuvate valvekaamerate vaateväljast välja.

Kui huligaanid sel talvel juba teist korda väravatornide vaategalerii klaasid ära lõhkusid, tegi Tallinna kuritegevuse ennetamise komisjon Põhja prefektuurile ettepaneku paigaldada edasiste vandalismiaktide ärahoidmiseks täiendav valvekaamera.

Politsei ei nõustunud ettepanekuga, sest paradoksaalsel kombel on selles piirkonnas kolm valvekaamerat. Kurval kombel pole neist aga kasu maapinnal olevate klaaside lõhkujate tabamisel, sest kaks kaamerat asuvad otse vaategalerii kohal. Kolmas aga on liiga kaugel selleks, et salvestuste vaatamisel oleks võimalik lõhkujaid identifitseerida. Reaalajas kõikide kaamerate jälgimiseks ei jätku politseil inimesi, selgub Põhja prefektuuri prefekti Elmar Vaheri kirjast linnavalitsusele.

«Reaalselt on politseil võimekus kõigi Tallinna linnas paiknevate valvekaamerate jälgimiseks pisteliselt. Vabaduse väljaku piirkonnas on prioriteediks Vabadussamba ümbrus ja selle läheduses võimalike avaliku korra rikkumiste ennetamine ja avastamine,» teatas Vaher.

Galerii juurde eraldi valvekaamera paigaldamine on prefekti hinnangul ebaotstarbekas seetõttu, et sedalaadi vandalismiaktide puhul on iseloomulik valdavalt öisel ajal hetke emotsiooni ajel toimuv kiire tegutsemine, mis eeldaks valvatava objekti pidevat jälgimist reaalajas ja kohest reageerimist. Hilisemal videosalvestuse läbivaatusel ei võimalda pildi kvaliteet üldjuhul pahategija tuvastamist.

Samas kinnitas prefekt, et tervikuna on Tallinna videovalvesüsteem ennast õigustanud. Näiteks selle aasta kolme kuuga on politseipatrull reageerinud 597 korda ja toimetatud politseiasutusse 192 õigusrikkujat. Salvestuste tulemusena on menetlusele vajalikke andmeid saadud 24 juhul.

Esimest korda lõhuti väravatornide kohal olev klaas mullu detsembri algul. Pättidel ei õnnestunud 35 millimeetri paksust mitmekihilist klaasi päris puruks lüüa, kuid klaas oli tihedalt pragusid täis ning tuli välja vahetada. Teistkordselt rikuti galeriiklaasid uusaastaööl. Uute galeriiklaaside paigaldamine läks linnale maksma 171 766 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles